Heemskerkse schaakclub Excelsior wil het echte verval niet afwachten

Heemskerkse schaakclub Excelsior wil het echte verval niet afwachten
De schakers van Excelsior bijeen tijdens hun speelavond op maandag,
© foto Martin de Haan
Heemskerk

De Heemskerkse schaakvereniging Excelsior houdt komend voorjaar na 55 jaar op te bestaan. Het bestuur en de leden zijn onlangs tot die conclusie gekomen, omdat het ledenaantal maar blijft dalen en de club ook nauwelijks jeugd trekt.

Het opmerkelijke is dat het verhaal van Excelsior niet het verhaal is van alle Noord-Hollandse clubs. Integendeel zelfs, want ’buurman’ De Wijker Toren bloeit en ook in steden als Alkmaar, Purmerend, Hoorn, Haarlem en Schagen zit het schaken in de lift of is het zelfs booming. ,,Dat klopt maar veel dorpsclubs hebben het wel lastig”, vertelt voorzitter Marcel Duin.De veertiger ziet de teloorgang van zijn cluppie met bloedend hart aan. ,,Zo’n besluit neem je natuurlijk niet vandaag of gisteren. Ons ledenaantal daalt al jaren, terwijl we ook geen jeugd weten te trekken. Dat zou nu gevolgen krijgen, want we waren zo klein geworden dat we na dit seizoen onze speellocatie De Jansheeren in hartje Heemskerk zouden moeten verlaten. En dat terwijl we al sinds jaar en dag hier spelen. Dat was een belangrijke reden om dit besluit te nemen.”

Duin weet nog niet wat de pakweg twintig leden gaan doen. ,,Sommigen zullen uitwijken naar clubs in de omgeving, anderen stoppen wellicht. Ik denk erover met enkele gelijkgestemden op de maandagavond bij iemand thuis te schaken. Het is toch mijn wekelijkse uitje, dat geef ik niet graag op.”

Ondertussen is Excelsior wel net als in andere seizoenen aan de competitie begonnen. De regionale tweedeklasser won de eerste wedstrijd in Hoofddorp met 3,5-4,5 van de gelijknamige club. Blikvanger in het team is Paul Lieverst, de enige speler met een rating van boven de 2000. Hij zou wanneer hij zou willen op een behoorlijk niveau in de landelijke competitie meekunnen.

De zwanenzwang van de Heemskerkse club heeft ook gevolgen voor de simultaan die de vereniging elk jaar in augustus organiseert. In 2018 gaf de bekende grootmeester en meervoudig Nederlands kampioen Loek van Wely daaraan kleur, dit jaar was het internationaal meester Manuel Bosboom en in het verleden hebben nog veel meer bekende namen gezicht gegeven aan deze traditie. Voorzitter Hans Wiemerink van De Wijker Toren heeft aangegeven met Excelsior in gesprek te willen treden of en hoe dit in stand kan worden gehouden. Datzelfde geldt voor het tweedaagse rapidtoernooi dat Excelsior in februari houdt in Slot Assumburg.

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen