Gerrit Vos, ’het geweten van Hoorn’, bleef altijd vechten tegen onrecht

Gerrit Vos.
© Foto aangeleverd
Hoorn

’Het geweten van Hoorn’. Zo typeerde deze krant Gerrit Vos toen hij als raadslid afscheid nam van de Hoornse politiek. Hij kreeg toen ook de zilveren legpenning van de gemeente. Vos overleed de afgelopen week, woensdagmiddag is zijn uitvaart.

Vos was met zijn stekelig haar een bekende en markante verschijning in Hoorn. Hij was een overtuigd socialist en pacifist. In Hoorn werd hij met zijn echtgenote Aafje in 1963 lid van de NVSH (Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming). ,,Ik zag op mijn werk katholieke vrouwen die vrijwel permanent zwanger waren. Veel vrouwen waren daar niet gelukkig mee, maar de kerk verlangde veel kinderen. Mijn man en ik vonden dat verschrikkelijk. Daarom zijn wij lid geworden van de NVSH om voor die vrouwen te strijden. Gerrit kon niet tegen onrecht, hij kwam altijd op voor de mensen die het slecht hadden.’’

Hij was lid van de PSP, Platte Thijs, ProHO, GroenLinks en SP. Tussen 1966 en 1978 was hij gemeenteraadslid in Hoorn. Tevens was hij actief op de RSG West-Friesland waar hij scheikunde gaf.

Aan de hand van zijn toen 7-jarige dochter werd de geboren Benningbroeker actief in de atletiek. Toen zijn dochter zich had aangemeld bij A.V Hollandia was er een te kort aan trainers en begeleiders. Dat pakte hij vervolgens op. Hij werd trainer en later coördinator bij deze atletiekvereniging. Naar schatting duizend kinderen heeft hij hier begeleid. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot erelid van A.V Hollandia. Naar hem is ook de Gerrit Vos-bokaal genoemd, een jaarlijkse wedstrijd bij deze vereniging.

Hij trok ten strijden als groen moest wijken voor parkeerplaatsen en liep geregeld door zijn buurtje om de rommel van anderen op te ruimen en de straat schoon te houden. Gerrit Vos wilde de maatschappij een beetje verbeteren. Daarin is hij zeker geslaagd.

Mensen die de laatste eer aan ’wereldverbeteraar’ Gerrit Vos willen brengen zijn morgenmiddag vanaf 14 uur welkom in het uitvaartcentrum aan de Johannes Poststraat 26 Hoorn, zo laat de familie weten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen