Voor de grootste vlinder van de wereld moet je er snel bij zijn, in de Vlindorado in Waarland

De Atlasvlinder in Vlindertuin Vlindorado, Waarland. Deze soort heeft het grootste vleugeloppervlak van alle soorten. ,,Ze leven tien dagen.”© Foto Nick Maarsen

Ed Dekker
Waarland

Slangenkop-vlinders worden ze ook wel genoemd. De uiteinden van de voorvleugels lijken op de kop van een slang. De Atlasvlinder is de grootste vlinder ter wereld. Nu te zien in Vlindertuin Vlindorado, aan de Smeetsweg in Waarland. Maar wees er snel bij.

,,Atlasvlinders leven maar tien dagen. Ze eten niets en teren in”, vertelt Wim Dekker (77). Dagelijks helpt hij in het bedrijf dat zoon Harold en schoondochter Pauline negen jaar geleden begonnen. Vlindorado trekt na de uitbreiding vijf jaar geleden jaarlijks 25.000 tot 30.000 bezoekers.

Atlasvlinders heeft Vlindorado wel vaker, maar nog nooit zoveel in een keer. Dekker: ,,We betrokken nu liefst twintig poppen van onze vaste leverancier in Costa Rica. Vier dagen geleden kwamen de eerste vier uit. De andere poppen zullen binnenkort uitkomen.”

Naar vleugeloppervlak is de Atlas de allergrootste soort. De omtrek van de vlinder van vleugelpunt tot vleugelpunt is zo groot als een stoeptegel. De vleugelspanwijdte is 25 tot dertig centimeter. En het lichaam zelf? Niet meer dan zeven centimeter lang. De Atlas is een nachtvlinder. Dus overdag te bewonderen met de vleugels wijd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.