Premium

Column Rob van Vuure: Elke morgen

Column Rob van Vuure: Elke morgen

Toen iemand zei: ’Weet je dat Isis heel vroeger acht jaar in Ethiopië heeft gewoond?’, iets wat ik niet wist, dacht ik: dáár zal het misschien mee te maken hebben. Haar ’hobby’ is: rouwadvertenties analyseren. Een pagina met twaalf uitgebreide advertenties, crematie of begrafenis, in plaats van kaarten of in besloten kring - een groter plezier kun je Isis (54) niet doen.

Ze spelt ze, ze duidt ze, ze analyseert ze tot kleinkinderen en onderscheidingen en huisdieren aan toe. De krant een dag niet bezorgd, ach, that’s life, gekmakend is pas de gedachte welke doden je dan mist. Een watcher als Iris ontgaat niets, vaak weet ze zelfs wat er niét staat, je neemt haar niet in de maling met verhullende woordgebruik. Toen er bij Nico stond ’na een bewogen leven’, zei ze snibbig: ’Ja, zes vrouwen. En in de gevangenis gezeten’. Toen er boven Evelien stond ’intens verdrietig’, zei ze snuivend: ’Hij ligt al twee maanden bij een ander’.

Waar bij leven eigenlijk nooit zo over gesproken wordt, staat bij dood opeens in de krant: ook in Australië nog een kind, eerder een keer gescheiden, een tweede naam die hij nooit gebruikte (’Zie je wel, toch katholiek’). Elke morgen nieuwe impulsen en elke week wel een ontdekking, soms een bagatel, soms een allesverklarende. Hee, zijn moeder leeft nog. Hee, zij hadden wel vijf honden. Hee, daar is mot in de familie, een broer komt met een aparte advertentie. Hee, de kinderen staan alleen in de advertentie van zijn ex.

Ik spreek Isis al een jaar of tien en elke keer deelt ze een ontdekking. Ik noem er zes, waarbij ik de namen heb veranderd.

’Mevrouw Van Boven, ken je die nog? Die had drie kinderen, maar wist je dat ze ook nog een dochtertje heeft gehad, een meisje dat vroeg is overleden?’ ’Ene Henk van der Roer is overleden. Zés advertenties. Hij was gescheiden blijkbaar, de kinderen uit zijn eerste huwelijk hadden een aparte advertentie. Maar één kind stond bij de advertentie van zijn huidige vrouw. Ook zijn ex plaatste een advertentie, met alleen haar naam’.

’Altijd wel gedacht dat de oudste zoon van mevrouw Van Wissen op jongens viel. In de advertentie stond ’Hans en Karl’. Zeker een Duitser.’ ’De twee dochters van Joanne hebben nog steeds ruzie. Ze plaatsten allebei een losse advertentie.’ ’Ik las onder een advertentie, namens de dochter: ’Eindelijk weer bij elkaar’. Ik hoorde dat de dochter het niet eens was met de nieuwe vrouw van haar vader. Die dochter is er nooit meer geweest. Nu is ook haar vader dood.’ ’In de advertentie van Jesse stond: geen bloemen, liever een donatie voor het KWF. Terwijl hij aan zijn hart is overleden. Vast een eerbetoon aan zijn vrouw, die borstkanker had.’

Ook over de gebruikte citaten in een advertentie heeft rechercheur Isis een uitgesproken mening. Ik moet altijd wat glimlachen, vraag me vaak af of ze misschien ook wat te verbergen heeft. Die acht jaar in Ethiopië, héél vroeger? En waarom is ze af en toe zomaar een weekend weg? Isis is kerngezond, maar eens zullen we het lezen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.