Premium

Tweehonderd kinderen los op Sportnite in Sporthal Zeewijk in IJmuiden

Tweehonderd kinderen los op Sportnite in Sporthal Zeewijk in IJmuiden
Oppassen dat je niet wordt ontdekt.
© United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

Getooid met maskers, helmen, gehoorbeschermers en veiligheidsbrillen samen in de herfstvakantie een spel spelen dat je normaal thuis op de computer doet. Zo’n 200 kinderen gingen gisteren in sporthal Zeewijk los met het spel Sportnite, een combinatie van sport en het bij kinderen populaire computerspel Fortnite.

In de zaal zijn maandag over de hele zaalvloer obstakels geplaatst waarachter de deelnemende teams zich kunnen verschuilen. Er is volop munitie: tijdens het spel wordt geschoten met schuimen pijltjes en zachte balletjes.

,,De eerste minuut mogen jullie helemaal vrij rondrennen”, legt Bianca van Geldorp van het organiserende SportSupport vooraf aan de kinderen uit. ,,Dan kun je alles eerst even uittesten. Daarna gaan we met het spel beginnen.”

Eenmaal bezig gaat het er fel aan toe; voortdurend zijn groepjes kinderen elkaar aan het bestoken. De een vuurt veilig vanachter een rechtopstaande lange mat, een ander schiet in volle ren met zijn of haar ’gun’.

Handen omhoog

Spelleiders houden in de gaten of de regels worden nageleefd: als je geraakt bent, moet je met de handen omhoog het veld verlaten en op de bank plaatsnemen.

Nog spannender wordt het wanneer plotseling een scheidingswand vanuit het plafond neerdaalt. Dan wordt het speelveld kleiner en komt iedereen dichter op elkaar te staan, waardoor je elkaar dus ook sneller tegenkomt.

,,Ik vind het supergaaf”, zegt de tienjarige Dante, die op de bank zit uit te hijgen. ,,Je weet echt nooit wanneer je beschoten wordt.”

Kick (10) heeft het net lastig gehad, vertelt hij. ,,Ik werd eerst door een pijl geraakt en meteen daarna kreeg ik een balletje tegen mijn voet. Toen viel ik op de grond.”

Tijdens het rennen is het oppassen voor een gevaarlijk wapen: de ’Boogiebom’. Dat is een speciale bal en wanneer je daardoor wordt getroffen, moet je verplicht tien seconden dansen. Levensgevaarlijk natuurlijk, want dan kun je zomaar opnieuw geraakt worden.

,,Ik vind het een mooi initiatief”, zegt moeder Laura Ouderkerken. ,,De kinderen zijn twee uur lekker aan het bewegen zo. Leuk ook dat een populair spel zo naar sport is vertaald. Je ziet hoeveel animo ervoor is.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen