Ajax speelt met vuur tegen hekkensluiter RKC [video]

WAALWIJK

Ajax is met de schrik vrijgekomen tegen RKC Waalwijk. De kampioen ontsnapte bij de hekkensluiter aan puntenverlies (1-2).

Het was niet de eerste keer dat het elftal van trainer Erik ten Hag dit seizoen een optreden in de eredivisie te makkelijk opnam. Verrassend was wel dat gemakzucht en onderschatting tegen het gepromoveerde RKC bijna puntenverlies opleverden.

Ten Hag was al niet helemaal gerust op een goede afloop van de uitwedstrijd tegen RKC. „Woensdag tegen Chelsea in de Champions League hoef ik niemand te motiveren”, blikte hij vooruit. „Dan is iedereen gebrand om goed te presteren. Dit zijn gevaarlijke wedstrijden.”

Het had er veel van weg dat Ajax zich maar moeilijk kon motiveren in het kleine stadion in Waalwijk. RKC had slechts een punt overgehouden aan de eerste negen competitiewedstrijden. De hekkensluiter was voor rust wel veruit de gevaarlijkste ploeg. Clint Leemans raakte al in de openingsfase de onderkant van de lat. Stijn Spierings schoot in kansrijke positie veel te gehaast naast en ook Stanley Elbers kreeg de bal niet achter doelman André Onana.

En Ajax? De kampioen kwam in de eerste helft zonder de geschorste Nicolás Tagliafico niet veel verder dan één goed uitgespeelde aanval, die Donny van de Beek net niet kon bekronen. Hakim Ziyech schoot nog rakelings over en eenmaal in het zijnet. Verder vielen de bezoekers voorspelbaar en in een laag tempo aan. Ze lieten zich ook keer op keer verrassen als Spierings de diepte koos. Daley Blind en Lisandro Martínez ruzieden herhaaldelijk over wie de middenvelder moest opvangen.

Ajax begon een stuk energieker aan de tweede helft en zag Dusan Tadic al in de 46e minuut scoren (0-1). Even leek Ajax het duel snel te beslissen, maar Quincy Promes en opnieuw Tadic misten. Na de dubbele wissel van Ziyech voor David Neres en Noussair Mazraoui voor Per Schuurs ging het toch fout. Saïd Bakari kreeg de bal gelukkig mee en passeerde Onana: 1-1.

Neres en Veltman (lat) waren dicht bij een tweede treffer voordat Promes wel doeltreffend uithaalde. Even voor die prachtige treffer claimde RKC vergeefs een hoekschop. Ook weer op voorsprong wankelde Ajax nog even en zag het invaller Darren Maatsen een grote kans op een niet onverdiende 2-2 missen.

Meer nieuws uit Ajax