Premium

Machtige machines van Van Tunen gaan al zestig jaar de hele wereld over

Machtige machines van Van Tunen gaan al zestig jaar de hele wereld over
Bij een project van Tata Steel.

Australië, het Verre Oosten, Afrika, Zuid-Amerika: waar is het materiaal van Van Tunen nou niet ingezet? Op het hoofdkantoor aan de Beverwijkse Zuiderkade zijn ze inmiddels ook de tel kwijt.

Eén ding is zeker: een klein deel van het uit vijftig units bestaande Van Tunen-machinepark is aanwezig in Beverwijk, de rest wordt elders ingezet. Voor baggerprojecten, havenaanpassingen of andere (infrastructurele) klussen.

De meeste kranen, bulldozers en andere graafmachines worden voor het begin van een project in Beverwijk gedemonteerd en in delen per ponton of transportschip naar de plaats van bestemming overgebracht.

Het kan ook voorkomen dat de grondverzetmachines per vrachtwagen of dieplader worden vervoerd.

De meeste klussen nemen vele maanden of zelfs meer dan een jaar in beslag. Zoals bij een havenproject in Lagos, de hoofdstad van Nigeria. Maar liefst dertien verschillende machines van Van Tunen zijn daar ingezet.

Het bedrijf helpt ook mee bij karweien dichter bij huis. Zoals het doorbreken van de Zuidpier in IJmuiden in de jaren 90 voor de aanleg van jachthaven Marina Seaport. Of van recenter datum: werkzaamheden bij het begin van de aanleg van de nieuwe zeesluis in de monding van het Noordzeekanaal. Daar heeft Van Tunen tot een diepte van twintig meter onder NAP gegraven.

Jaap van Tunen begon in 1959 met grondverzet: graafwerkzaamheden dus. In de beginjaren verhuurde de Heemskerker materiaal voor het leggen van gasbuizen. Later werd staalbedrijf Hoogovens een grote klant van Van Tunen. Toen had het bedrijf een pand bij de Witte Hekweg.

Zes jaren geleden maakte het de overstap naar het havengebied van Beverwijk, direct aan het water. Al is de kadewand niet stevig genoeg, zodat er rijplaten neergelegd moeten worden om onderdelen aan boord van een schip te bregen. Van Tunen blijft een familiebedrijf. Dochter Yvonne en zoons Rob en Bart maken deel uit van de leiding.

Pieter van Hove

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen