Dicteeschrijver hoeft geen kei in spelling te zijn; iedereen kan een kansje wagen in Helderse bibliotheek

Wim Daniëls, schrijver van het dictee.© Archieffoto

Petra Bies
Den Helder

De eerste aanmeldingen voor het Groot Dictee der Nederlandse taal zijn binnen bij KopGroep Bibliotheken. Twaalf taalliefhebbers durven de strijd aan te binden, achttien kunnen er zaterdag 2 november nog bij.

Een aantal kandidaten deed vroeger ook mee aan het Groot Regionaal Dictee, dat de bibliotheek samen met deze krant organiseerde. Maar er zijn ook nieuwkomers. Deelnemers hoeven trouwens geen kei in spelling te zijn, zegt Anita Ruder van KopGroep Bibliotheken. „Iedereen die het leuk lijkt, kan het proberen. Van de lokale winnaar wordt de score bekendgemaakt, maar voor de rest wordt er heel discreet met de uitslag omgegaan. De nakijkploeg zet het aantal fouten in het schriftje en het is aan de deelnemers zelf of ze de score met anderen willen delen.”

Bibliotheek School 7 aan de Keizersgracht in Den Helder is dit jaar een officiële deellocatie voor het nationale dictee, dat op 2 november via de radio tussen elf en één uur live wordt uitgezonden. Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet leest in de bibliotheek van Zutphen het door Wim Daniëls geschreven dictee voor aan onder anderen twintig bekende Nederlanders. Bibliotheken kunnen zich aanmelden als meeschrijflocatie.

Deelname is gratis, iedereen (dus ook niet-leden) kan meedoen ongeacht de woonplaats. Aanmelden kan via de website van KopGroep Bibliotheken. Voor de lokale winnaar is er een prijs, alle deelnemers mogen als aandenken de ’dicteepen’ van NPO Radio 1 houden.

De van televisie bekende taalkundige Wim Daniëls schreef ook het dictee van vorig jaar dat (met uitleg) terug te vinden is op de website van Onze Taal.

Voor wie zijn kansen meteen wil inschatten, zin 5 luidt zo: ’Anderen voorzien een flinke toename van het aantal coderoodwaarschuwingen, waarvan de betekenis meestal is: hoed u voor het weer; ze vrezen voor een klimaatdebacle, een sterk vergrote kans op catastrofes, met bijvoorbeeld tekortschietende dijken als het langdurig gehoosd heeft.’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.