Premium

Herfstvakantie lang sprookjes in Zaandamse Heemtuin

Herfstvakantie lang sprookjes in Zaandamse Heemtuin
De theetafel met van links naar rechts: Romy, Vera, Pepijn en Rijk
© Foto Erik Rietman
Zaandam

„Het is heel leuk hier, maar ook een beetje raar”, zegt Sem (9) terwijl hij met de speurtocht bezig is. „Uit alle poppen en dingen komt namelijk geluid!” Samen met zijn broertje, zijn moeder en een hoop vrienden en vriendinnen is hij naar de sprookjestuin in de heemtuin gekomen. Daar wachten maar liefst 29 sprookjes op ze.

Het is dit jaar de zesde keer dat de Heemtuin bijna de hele herfstvakantie wordt omgetoverd tot sprookjesbos. „Ik heb het idee gestolen uit Castricum”, zegt beheerder Jeroen Buijs. „We maken de tuin elk jaar weer een beetje anders, zodat er iedere keer iets nieuws te zien is. Dit jaar is bijvoorbeeld sprookje het kleine volkje erbij gekomen in de bijenstal.” De insteek van het evenement is dat het ’gewoon hartstikke leuk’ moet zijn, het leerzame aspect laat de organisatie in de herfstvakantie voor wat het is.

Eng

Het is de bedoeling dat de bezoekertjes alle 29 de sprookjes zoeken aan de hand van een speurtocht. Daar zitten oude bekende verhalen tussen, zoals het sprookje van Pinokkio of Roodkapje. Maar de kinderen komen ook nieuwere of onbekendere verhalen tegen in de tuin, daar kwam ook Sems broertje Tim (7) achter: „Ik heb net een nieuw sprookje over een kat geleerd”, vertelt hij enthousiast. „Er waren vogels die de kat weg wilden jagen en dat lukte maar niet, tot de vogels uiteindelijk met een hond kwamen.” Hoe het sprookje precies heette weet hij niet meer, maar leuk vond hij het wel. Sem kende alle sprookjes al en op de vraag of er ook spannende sprookjes tussenzaten had hij duidelijk antwoord: „Nee, niets in de wereld is eng.”

De Heemtuin is zondag al begonnen met het sprookjesbos en het spektakel zal tot en met 25 oktober te bezichtigen zijn. Voor de iets oudere kinderen is er 23, 24 en 25 oktober op de kinderboerderij Darwinpark ook nog een Halloween evenement. De sprookjesachtige Heemtuin is elke dag tot 16:00 uur geopend, maar let erop dat de kassa al om 15:00 sluit. Daarna kun je dus niet meer naar binnen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen