Premium

Nederlandstaligen uit buitenland moeten verpleegkundigentekort in Noord-Holland Noord oplossen

Nederlandstaligen uit buitenland moeten verpleegkundigentekort in Noord-Holland Noord oplossen
Verpleegdkundigen zijn gewild bij de ambulancedienst en centrale meldkamer in Noord-Holland Noord.
© Foto ANP
Alkmaar

Om het tekort aan verpleegkundigen bij de ambulancedienst en centrale meldkamer op te lossen, moet de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord het vizier op Nederlandstalige buitenlanders richten.

Met die suggestie komt burgemeester Gert Nijpels van Opmeer na een oproep van zijn Alkmaarse collega Piet Bruinooge om ’buiten de gebaande paden’ nieuw personeel voor deze schaars bezette functies te kunnen werven.

Defensie

,,Defensie kijkt ook naar Zuid-Afrika, Suriname en de Nederlandse Antillen. Waarom zouden wij dat voorbeeld niet volgen?’’, aldus Nijpels.

Bruinooge, voorzitter van het veiligheidsregiobestuur, noemt het idee ’beslist niet gek’.

De Alkmaarse burgemeester brengt het probleem naar voren op verzoek van de ondernemingsraad (OR) van de veiligheidsregio.

Zorgen

,,Verhoudingsgewijs presteren wij in Noord-Holland Noord best goed, we hebben een stijgende lijn te pakken. Maar dan moeten we wel goede mensen op de juiste plekken hebben en houden’’, uit Bruinooge zijn zorgen namens de OR.

,,Het kan niet zo zijn dat we alles goed hebben geregeld, maar onvoldoende of geen medewerkers hebben om het werk te doen.’’

Directeur Edward John Paulina van de GGD Hollands Noorden haakt op de discussie in.

Ziekenhuizen

Hij suggereert dat meer partijen, zoals de regionale gezondheidsdienst en ziekenhuizen, om verpleegkundigen zitten te springen.

,,Misschien moet een gecoördineerde wervingsactie op touw worden gezet. Want gaat de een meer betalen, dan moet de ander bijna wel in de concurrentieslag mee.’’

Echtparen

Texels burgemeester Michiel Uitdehaag wil het voor stellen of echtparen aantrekkelijker maken te kiezen voor een loopbaan in Noord-Holland Noord. ,,Bied partners van verpleegkundigen ook een baan aan.’’

Krapte

Om in kaart te krijgen hoe groot het probleem qua personeelskrapte is, heeft Bruinooge de directie van de Veiligheidsregio gevraagd met cijfers en toekomstprognoses te komen. Zijn die bekend, dan kan aan een actieplan worden gewerkt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen