Premium

Burgemeesters IJmond zijn voor landelijk verbod op zwaar vuurwerk

IJmond

Burgemeesters in deze regio zijn voor een verbod op zwaar knalvuurwerk en vuurpijlen, maar dan wel als dat een landelijk verbod is.

Onlangs sloeg politiebaas Erik Akerboom alarm over de jaarwisseling. Door de versnippering van vuurwerkverboden die van gemeente tot gemeente verschillen, is handhaving voor de politie niet te doen. Akerboom pleit voor de landelijke invoering van een verbod op zwaar vuurwerk.

Voor de Velsense burgemeester Frank Dales staat een landelijk besluit voorop. „In Velsen is het gelukkig al jaren relatief rustig tijdens de jaarwisseling. Toch heb ik het afgelopen jaar samen met inwoners en de gemeenteraad nagedacht over eventuele veranderingen. De meningen hierover blijken verdeeld: bijna de helft van de inwoners vindt dat vuurwerk bij de jaarwisseling hoort, iets meer dan de helft zegt dat het voor hen niet hoeft. Maar een beslissing over een algeheel knalverbod ligt bij de Tweede Kamer. Als dit alleen wordt overgelaten aan de gemeenten, zoals dat nu gebeurt, kan het ervoor zorgen dat inwoners van ’vuurwerkvrije’ gemeenten uitwijken naar gemeenten waar wel nog afgestoken mag worden. Dit maakt handhaving extra gecompliceerd.’’

Zones

De Beverwijkse burgemeester Martijn Smit: „Voor dit jaar blijft het zoals het is, maar we volgen de ontwikkelingen rondom het vuurwerkbeleid continu. Het college van b en w wijst dit jaar vuurwerkvrije zones aan, bijvoorbeeld rondom het ziekenhuis en scholen. Landelijk is er ook een tendens die het afsteken van vuurwerk steeds meer aan banden legt. Het is belangrijk om na te gaan welk effect deze maatregelen hebben. Daaruit moet blijken of er aanleiding is om aan te dringen op nog strengere regelgeving.”

De Heemskerkse burgemeester Mieke Baltus staat ’achter de brief die het Genootschap van Burgemeesters onlangs heeft verzonden aan de Kamercommissie’. In die brief wordt gepleit voor ’eenduidige maatregelen’, zoals ’een landelijk verbod op zwaar knalvuurwerk en vuurpijlen’.

Burgemeester Wendy Verkleij van Uitgeest heeft al eerder aandacht gevraagd voor de veiligheid van hulpverleners bij oud en nieuw. Op zich ’ligt de wens er nu niet’ om knalvuurwerk te verbieden, ’maar als er een landelijk verbod komt, dan gaat Uitgeest uiteraard mee’.

Hulpverleners

Burgemeester Toon Mans van Castricum ’deelt de zorgen van Akerboom als het gaat om geweld tegen onze hulpverleners met oud en nieuw’. „Daar moeten we een eind aan maken.” Mans geeft ook aan voor een algeheel verbod te zijn, maar dan wel landelijk.

Komende oud en nieuw verandert er in de regio dus niet veel. Via de apv worden op lokaal niveau vuurwerkverboden ingesteld, zoals de afgelopen jaren al het geval is. In Heemskerk bijvoorbeeld in en om de winkelgebieden en bij scholen. In Uitgeest geldt een verbod rond locaties waar paarden worden gehouden en gebouwen met rieten daken.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen