Premium

Melkveehouders moeten improviseren door de vele regen die gevallen is: ’Verre van handig’

Melkveehouders moeten improviseren door de vele regen die gevallen is: ’Verre van handig’
Op sommige plekken, zoals hier bij Gerard Smal aan de Wogmeer in Hensbroek, staat het (jong)vee wel nog buiten.
© Foto Marcel Rob
Nieuwe Niedorp

Klagen willen ze niet. Maar het is voor de melkveehouders in de regio door de vele regen die er de afgelopen periode gevallen is, wel flink improviseren. Met drijfnat gras en koeien die daardoor veel eerder naar binnen moesten. ,,Verre van handig”, vat Henk Rentenaar samen.

De Noord-Hollandse weilanden kregen zo’n grote hoeveelheid water te verstouwen, dat bij veel boeren de planning in de war geschopt werd. René van der Hulst zag zich voor het eerst sinds jaren genoodzaakt om grasdrogerij Hartog in te schakelen. ,,Het stond al een tijd en het zag er niet naar uit dat het snel beter weer zou gaan worden”, vertelt de veehouder uit Winkel. ,,Daarom heb ik twee weken terug veertien hectare door Hartog laten doen. De vijfde snede. Ik was bang dat de kwaliteit van het gras anders teveel achteruit zou gaan.”

Duur

Een noodgreep met een prijskaartje. ,,Ik heb de rekening nog niet gehad”, zegt Van der Hulst, die aan de Oude Provincialeweg een bedrijf van 110 koeien en zeventig stuks jongvee runt, met een glimlach. ,,Maar het komt op 23 cent per kilo. Bijna krachtvoerprijs. Dat is duur. Maar je bent dan wel verzekerd dat het van je land af is en dat de kwaliteit behouden gebleven is.”

Collega Henk Rentenaar uit Nieuwe Niedorp had vlak voordat de periode van slecht weer aanbrak nog gemaaid. Maar ook hij heeft nog veel gras staan. ,,Het raakt er slecht af”, vertelt hij. ,,Omdat het evengoed warm weer is, blijft het groeien. Je kunt er schapen op laten lopen, maar die krijgen ook al meer voor hun kiezen. Het zal gerust op raken, hoor, maar het wordt wel een hele toer.”

Rentenaar, die op zijn bedrijf aan het Paadje 130 melkkoeien heeft, schakelt normaal gesproken ook een loonwerker in om hem van vers groenvoer te voorzien. ,,Die heeft zo’n wagen waarmee hij het gras direct van het land haalt”, vertelt de melkveehouder. ,,Maar daar is het nu ook te nat voor. Het is niet dat ik met mijn handen in het haar zit, hoor. Zo erg is het ook niet. Maar het is verre van handig allemaal.”

Zijn koeien heeft hij een paar weken eerder dan normaal naar binnen gehaald. ,,Het zou best kunnen dat ze straks nog effies naar buiten gaan. Maar dan moet het nu wel langer dan een paar dagen droog blijven.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen