Premium

Jeugdfoto’s in nieuwste uitgave oorlogsboekje van Greet Cudovan

Jeugdfoto’s in nieuwste uitgave oorlogsboekje van Greet Cudovan
Rietje Dobber-Holthaus heeft een Brit in haar poëziealbum laten schrijven. Die wist niet wat hij ermee moest en heeft maar zijn adres erin geschreven.
Wijk aan Zee

Greet Cudovan uit Wijk aan Zee heeft de oorlogsverhalen van haar dorpsgenoten gebundeld in het boekje ’Proclamatie 1945 Wijk aan Zee 2020’. Het eerste exemplaar wordt donderdagavond bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland aangeboden aan de Beverwijkse wethouder Brigitte van den Berg. Zij schreef het voorwoord.

Het is de derde uitgave. „Ik ben er al vijftien jaar mee bezig. We hebben er een hoofdstuk aan toegevoegd over de mobilisatie. Dat zijn vijf verhalen van Wijk aan Zeeërs, eentje komt uit Velsen-Noord maar woont nu ook in Wijk aan Zee. Deze verhalen zijn er de laatste vijf jaar bij gekomen. Het boekje was incompleet. Er staan ook kinderfoto’s in van de geïnterviewden. Voor kinderen gaat het meer leven als ze zien dat deze mensen in de oorlog ook kind waren. Donderdag zijn er ook enkele Wijk aan Zeeërs bij die een jeugdfoto hebben ingeleverd.”

Dat zijn Cees Hilbers, Wim de Winter, Bets-Durge, Sjon Steltenpöhl en Rietje Dobber-Holthaus. Ze vertellen over de Vestiging IJmuiden die in de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd en grote gevolgen had voor de inwoners van Wijk aan Zee.

Koffertje

Greet Cudovan, bekend van het Rondje Wijk aan Zee, geeft ook een lezing over de Vestiging IJmuiden en heeft daaraan de presentatie van haar boekje gekoppeld. „Volgend jaar is de Bevrijding 75 jaar geleden. Het was nu of nooit. We zijn nu al volop bezig met de organisatie van 4 en 5 mei. Ik gebruik het boekje ook voor lessen voor scholen. Ik vraag aan kinderen: Wat zouden zij doen als er oorlog was? Wat zouden zij in hun koffertje stoppen?”

Ze heeft daarom een subsidie van de gemeente Beverwijk voor het boekje gekregen. In april en mei komen groepen acht van basisscholen langs voor de bunkerexcursie waarin het boekje ook wordt gebruikt. De wandeling staat ook achterin het boekje en op 3 november wordt er een extra excursie gehouden.

Wethouder Van den Berg bood zelf aan om een voorwoord te schrijven. Zij krijgt donderdag het eerste exemplaar.

De avond begint met de vertoning van de educatieve film De Verborgen Grens. Gevolgd door een presentatie over de bouw van de Vesting in Wijk aan Zee. Aansluitend wordt een compilatie van de bij het boekje behorende film, gemaakt door Wijk aan Zeeër Jan van der Land, vertoond met citaten van de verhalen van de ouderen.

De lezing begint om 20 uur in Museum Kennemerland, ingang Noorderwijkweg 2a. Zaal gaat om 19.30 uur open. Entree vijf euro.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen