Premium

Den Helder Suns gaat strijdend ten onder in ’kansloze missie’ tegen superieur Donar

Den Helder Suns gaat strijdend ten onder in ’kansloze missie’ tegen superieur Donar
Thomas Koenis probeert Michael Miller (blauw) van een score te weerhouden.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

Met bijna dertig punten verliezen is frustrerend, maar zaterdagavond geen schande voor het overgebleven zestal Den Helder Suns-spelers. Dat pas in de slotfase, toen de pijp echt leeg was, lijdzaam moest toezien hoe Donar de gemiddelde marge verdubbelde: 72-100.

Na afloop straalde de imposante gestalte van Suns-hoofdcoach Peter van Noord, ook nog geplaagd door serieuze rugklachten, pure gelatenheid uit. Een gemoedstoestand die hem niet past. Om hoofdschuddend te stellen dat, na een verstoorde aanloop, dit treffen al na negen minuten tot een ’kansloze missie’ was gedegradeerd. Doelend op het uitvallen van Thibault Vanderhaegen, die na een aanslag linea recta naar de spoedeisende hulp moest waar zijn bovenlip werd gehecht. ,,En toen waren er nog zes’’, zei Van Noord. ,,Het is echt niet te geloven. Eerst Dyon Halman die nog geen wedstrijd heeft gespeeld en op zijn vroegst in december weer in beeld komt, spelverdeler Nino Gorissen miste deze week een aantal trainingen vanwege een kaakoperatie, Giannis Tsormpatzoglou viel weg met een ’jumpersknee’, Ole Hoogsteden leek hersteld, maar moet met enkelklachten toch weer terug naar de specialist en vrijdag ging de lang gewenste aanvulling Niels Bunschoten op het laatste moment niet door vanwege een kwetsbare achillespees. Dan is het uitvallen van Vanderhaegen catastrofaal.’’

Complimenten

En toch complimenten voor zijn zestal, dat van de gedreven Groningers die zich voorbereidden op een Europees treffen deze week, vanaf het beginsignaal een 0-11 om de oren kreeg. tot halverwege het eerste kwart slechts tweepunten scoorde (2-20) om langzaam maar zeker overeind te krabbelen en dankzij punten van Michael Miller en Boyd van der Vuurst de Vries de schade wist te beperken tot 13-26.

Door driepunters van Gorissen en Josh Williams, plus een score van Yarick Brussen, die het moeilijk had tegen de fysiek sterke Donar-defensie maar zich goed herpakte, naderde de Suns in het tweede kwart tot 21-28. Toen de gasten een tandje bijzetten werd de marge van vijftien punten snel hersteld en kon het thuisteam door keihard te werken met 33-51 rusten.

De derde periode was met 21-16 zelfs voor Suns, mede dankzij een technische fout voor Donar-coach Eric Braal voor zijn reactie nadat Jason Dourisseau op de break in de reclameborden was beland.

Toch echt door eigen toedoen, want Gorissen hield zich op het laatste moment keurig in. Toen Dourisseau zelf ook nog verhaal haalde, mocht Van der Vuurst de Vries nog een vrije worp nemen. Intussen schommelde de voorsprong van de toch superieure gasten rond de vijftien punten en werd, dankzij de bij vlagen goed acterende Miller met 54-67 aan het afsluitende speldeel begonnen.

Formaliteit

Dat werd een formaliteit want hoewel de Amerikanen Miller en Williams en ook Brussen aanvallend nog tot goede acties kwamen, vloeiden de krachten weg en werd er nauwelijks nog verdedigd.

Donar sprintte eerst naar 58-85 en speelde daarna de partij gecontroleerd uit. Alleen teamcaptain Thomas Koenis (ex-Den Helder) haalde met een vol strafblad het einde niet. De gasten bereikten de honderd uit een vrije worp in de laatste minuut, waarna Brussen de allerlaatste score voor zich opeiste.

Van Noord over de arbitrage. ,,Ik ging uit mijn dak bij de charge op Thibault. Ik heb al eerder geageerd tegen het bevoordelen van de topclubs. We waren al geïntimideerd door hun individuele klasse en daar kwam nog fysiek geweld bovenop. Donar speelde ’groot’ en fanatiek en kreeg de ruimte. Frustrerend voor ons, maar mijn spelers hielden zich gelukkig in. Nu ga ik naar de kleedkamer om ze mentaal overeind te helpen, ze zitten er echt doorheen.’’

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen