Schoorlse Karen de Boer maakt hoofd leeg hoog boven het Klimduin

1/4
Schoorl

„Het is een ideale plek om te highlinen, de hoogste duinen van Nederland en een mooi uitzicht. Er zijn maar weinig plaatsen in Nederland waar zoiets in de vrij natuur kan.”

Karen de Boer (26) is weer beneden. Ze heeft deze middag regelmatig op het koord gestaan, dat op een behoorlijke hoogte boven het Klimduin in Schoorl is gespannen tussen twee bomen. Karen is er regelmatig te zien - als je tenminste omhoog kijkt. ,Ik ben hier vaker ja, dit is denk ik de tiende keer.” Voor de Schoolse is het ook nog eens vlak bij huis.

Hoe kom je daar zo, op zo’n hoogte? „Je klimt met iemand anders in de bomen, ieder aan een kant. Dan span je een dun touwtje en dan het dikke touw. Dan is het een kwestie van het touw goed zekeren en vervolgens er met touwen aan beide kanten voor zorgen dat de bomen heel blijven.”

Schrikken

En dan weer de hoogte in en het touw op. Vooruit lopen, achteruit lopen, en onderweg allerlei houdingen en trucjes. Dat laatste vindt ze het lastigst. „Vooral dan val ik wel eens, ja. Maar de mensen onder me schrikken daar meer van dan ikzelf.” Gelukkig zit ze aan het koord gezekerd met een extra touw. „Het is dan een kwestie van weer op het touw klimmen, met handen en voeten.” Heel erg moeilijk vindt Karen dat niet. „Eskimoteren met een kayak is lastiger.”

Kunstjes

Karen kan het weten, want ze geeft naast haar studie (’Ik ben bijna klaar’), ook kajakcursussen en workshops. Highlinen, wat ze in Schoorl doet, is onderdeel van het slacklinen, vertelt ze: balanceren op een koord. Dat kent diverse disciplines: longlinen bijvoorbeeld, waarbij het de bedoeling is een zo lang mogelijke afstand over een koord af te leggen. Bij tricklinen doe je kunstjes op het koord, zonder er af te vallen natuurlijk. En highlinen, waarbij het koord op grote hoogte gespannen wordt.

Zelf vindt Karen de sport ’heel ontspannend’. „Je moet je hoofd leegmaken. En eenmaal op het touw ben je helemaal bezig met je lichaam.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen