Premium

Vijftig jaar betrokken bij de wereld

Vijftig jaar betrokken bij de wereld
Voorzitter Hannie Langheld in de tempel van de Duinroos Loge.
© united photos/toussaint kluiters
Velsen-Zuid

Op 9 september van dit jaar bestonden ze precies vijftig jaar, de dames van de Duinroos Loge in Velsen-Zuid. Zaterdag vierden ze dit feit met een receptie in het pand van de Odd Fellows aan de Stationsweg.

De Duinroosloge is de zusterloge van de Odd Fellows Velsen. Om de twee weken op dinsdagavond komen de ’zusters’ van de loge bij elkaar. Ze praten dan over alles wat hen op dat moment bezighoudt. Daarnaast zijn ze actief op maatschappelijk gebied: jaarlijks ontvangt een daartoe aangewezen doel een mooi bedrag. En dat nu dus al vijftig jaar.

,,We zijn in 1969 begonnen met 17 leden”, zegt voorzitter Hannie Langheld. ,,Het ledenaantal groeide uiteindelijk door tot 43 vrouwen in 1988. Helaas zijn we nu weer bijna bij af met 24 zusters.”

Mantelpak

Ze schetst het verschil tussen de toenmalige zusters en die van anno 2019: ,,Die vrouwen leefden in een andere tijd. Toen ik laatst wat foto’s zag van deze dames, in mantelpak en hoedje, besefte ik dat ik zelf toen in een lange jurk en een geitenbontjas liep. Ik was bezig om hippie te zijn en zou daar niet tussen hebben gepast. Het was eind jaren zestig. Jongeren waren bezig met emancipatie, Dolle Mina, baas in eigen buik, Flower Power en ga zo maar door. Het was een roerige tijd, met veel veranderingen.”

Ze lacht: ,,Ik ben zelf negen jaar lid, maar ik was bij deze dames destijds beslist niet door de ballotage gekomen.” Kijkend naar de toekomst van de Duinroos Loge vertelt Langheld dat het lastig is om aan nieuwe leden te komen. ,,Het is nu, net als in de beginperiode, ook weer een roerige tijd met grote veranderingen in de maatschappij. Jongeren zijn met andere dingen bezig dan wij. De meeste vrouwen hebben een baan en een gezin en vaak ook nog de zorg voor hun ouders.”

Rijpen

Ze vervolgt: ,,We moeten de jongeren de tijd geven om hun ding te doen. Om te rijpen en ervaringen op te doen. En ondertussen kijken we om ons heen of er mogelijk iemand in onze omgeving er aan toe is om zich bij ons te voegen. Het zou trouwens best eens kunnen zijn dat de jongeren van dit moment net zo naar ons kijken als wij naar de foto van de stichters van onze loge.” Lacht: ,,Zij zien ons nu als vreemde eenden in de bijt van deze tijd.”

Om aan nieuwe leden te komen, organiseert de Duinroos Loge op 5 november vanaf half acht een introductieavond. ,,Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom. Kom gerust een kijkje nemen.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen