Premium

’Museum’ in Bergen: auto als levend wezen

’Museum’ in Bergen: auto als levend wezen
Carcheoloog Olaf Mooij voor zijn eigen mini-museum op het Plein in Bergen.
© Foto JJFoto.nl / Jan Jong
Bergen

Grinnikend lopen mensen door het museum van Carcheologie dat staat geparkeerd op het Plein in Bergen. Kijk daar, wijst iemand, de schedel van een auto!

Het is zaterdag, de eerste dag van de Kunst10Daagse, het jaarlijkse evenement dat honderden kunstenaars en duizenden kunstliefhebbers tot in de uithoeken van Bergen brengt. Maar in het hartje van het dorp, aan het Plein, zit Olaf Mooij onder een parasol die vooral beschermt tegen de regen.

Mooij is gekomen met zijn eigen minimuseum voor Carcheologie. Eigenlijk is het een overdwars op wielen geplaatste silo waarin de kunstenaar het ontstaan van het automobiel ontrafelt. Er staan potten met auto-embryo’s op sterk water, er hangen autofossielen en –schedels. Mooij benadert de auto als een levend, organisch gegroeid wezen. En dat ontlokt je inderdaad een grijns.

Sinds vijftien jaar behelst het werk van de Rotterdammer louter auto’s, vertelt hij onder zijn parasol. „Het begon bij mijn vader. Na elke rit klopte hij even op onze auto en zei: goed gedaan. Later kreeg ik van een vriend een oude Ford Taunus. ’Maar er maar wat van’, zei de vriend, die pruikenmaker was. ,,Denkend aan mijn vader ben ik auto’s kapsels gaan geven, waardoor het levende wezens werden”, aldus Mooij.

In zijn minimuseum heeft hij dat ver doorgevoerd. Het is ingericht als zo’n natuurhistorisch museum waar je embryo’s op sterk water ziet. Ook Mooij heeft zulke potten staan, maar dan met auto’s in een embryonale fase. En die staan dus niet op sterk water, maar op motorolie. Daarin gedijt automateriaal beter.

Bordjes verklaren wat je ziet: ’Om nieuwe modellen te ontwikkelen, zijn in een laboratorium nieuwe kunstmatige inseminatieprojecten opgestart’. Of: ’In deze potten worden diverse soorten auto-skeletjes bewaard’. Of: ’Wellicht komt de auto voort uit geschubde zeedieren die zich langzaam het land toegeëigend hebben’. En natuurlijk zal de auto eens uitgestorven zijn. Mooij loopt daar op vooruit door fossielen van wrakken te tonen.

„Ik houd van natuurhistorische musea en probeer dat sfeertje te raken”, legt de kunstenaar uit. Zijn maskers bijvoorbeeld: ze lijken Afrikaanse houtsnijwerk maar blijken carrosserieën. „Net als een masker zal een carrosserie je beschermen, voor botsingen met andere auto’s.”

Wat ie zelf heeft met auto’s? „Een haat-liefdeverhouding. Ik vind verkeer afschuwelijk. Mensen kunnen er beesten worden. Maar ik hou van die oude auto’s met grote ronde spatborden. Dat was nog ouderwets handwerk. Uit moderne auto’s is iedere menselijkheid verdwenen, die zijn in windtunnels ontworpen door computers.”

Wil hij er iets mee zeggen? „Nee, het is bijna vermaak. Het zijn vooral mooie objecten die de fantasie prikkelen. Ik heb ooit een schakelaar in mijn hoofd omgezet en gezegd: de auto is een levend wezen. Daarop heb ik een parallel bestaan van de auto gebouwd. Leuk is ook dat je er makkelijk mee communiceert. Iedereen heeft wel iets met auto’s.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen