Premium

SDO is tegen SJC wel weer zichzelf: ’We moeten terug naar de basis’

SDO is tegen SJC wel weer zichzelf: ’We moeten terug naar de basis’
Marlon Amankwah probeert de bal op kunstzinnige wijze in het SJC-doel te krijgen. De invaller was uiteindelijk nog dicht bij de 3-2, maar SDO en SJC deelden de punten.
© STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Bussum

Na de 6-6 tegen Emmen en de 0-2 nederlaag van vorige week tegen Velsen gingen de SDO’ers met elkaar in gesprek. Terug naar de basis. Dat lukte tegen SJC bij vlagen.

SDO liep in de eerste helft - nadat het een vroege voorsprong had genomen via Lars Raaijen - bewust achteruit. Pal voor de thee was de defensieve zekerheid eventjes ver te zoeken, waar de bezoekers uit Noordwijk van profiteerden. Na de rust was SJC doortastender bij een vrije trap en nam het de leiding via de negentienjarige centrale verdediger Nick Lim, maar SDO rechtte in korte tijd de rug. Aron Klaassen zette beide ploegen op gelijke hoogte en hoewel zich daarna een open wedstrijd ontspon en er kansen te over waren voor beide doelen, bleef het bij 2-2.

„Het klopt dat we dinsdag een gesprek hebben gehad, daar hoeven we ook helemaal niet moeilijk over te doen”, sprak trainer Koen Janssen. „Er moest gewoon wat veranderen. SDO was SDO niet meer.”

Doordat er donderdag een aantal spelers niet op de training aanwezig was, greep Janssen in door zijn basiself om te gooien. Zo passeerde hij onder anderen aanvoerder Micha Fokker, linksback Dino van Essen en middenvelder Desley Groenewegen. „Ik vind dat we genoeg concurrentie hebben en anders kan ik het niet meer uitleggen aan de wissels als ik nu geen standpunt had ingenomen. Voor deze wedstrijd is dat misschien dan even vervelend, maar het is wel de enige juiste manier. Ze moeten er ook echt wel aan wennen, maar voor sommigen is het soms teveel een vanzelfsprekendheid geworden dat ze spelen”, zei de Amersfoortse coach.

Niels Irik stond op de plek van Fokker, centraal achterin, en maakte een uitstekende indruk. Toch schreef hij de defensieve zekerheid die SDO in grote delen van het duel had niet aan zichzelf toe. „Ik denk wel dat de koppies op scherp zijn gezet door dat gesprek, maar ik weet ook dat wij tegen hoger geklasseerde clubs beter voetbal spelen dan tegen lagere. Eigenlijk heel gek, want juist tegen die lagere ploegen zouden we vrijuit moeten kunnen voetballen. Aan de andere kant moeten we ons geen illusies maken. Als SDO moeten we het met elkaar doen en het hebben van hard werken. Zeker in de hoofdklasse.”

Dipje

Janssen was blij dat zijn elftal weer voor elke meter knokte. „Ondanks dat we twee tegengoals vrij makkelijk weggeven, heb ik wel weer een vechtmachine gezien. Het verschil zit hem er ook in dat we het individueel weggaven tegen SJC, in de andere wedstrijden was het een collectief falen. Als ploeg kunnen we op deze wedstrijd door en individueel gaan we er nog naar kijken”, analyseerde Janssen. „Het gaat er vooral om dat je uiteindelijk de stijgende lijn te pakken hebt en dat je niet continue achter de feiten aanloopt. Dat was de laatste weken wel het geval, misschien kunnen we zelfs wel spreken van een dipje. Dat hadden we vorig seizoen rond de winterstop, laten we hopen dat we hem nu dan maar alvast gehad hebben.”

Irik prees ook de manier waarop SDO samen de rug rechtte. „We heten niet voor niets Samenspel Doet Overwinnen. We hebben de enige juiste reactie gegeven.”

De centrale verdediger hoopt daarnaast dat hij nu voor een langere tijd aan spelen toekomt. „Ik heb er vanaf de voorbereiding uit gelegen met een knieblessure, maar inmiddels ben ik helemaal pijnvrij en ook vrij in mijn hoofd. De keuze is nu aan de trainer, maar ik denk dat ik mijzelf wel heb laten zien vandaag. Nadat ik vorige week rechtsback stond, was ik vandaag centraal meer op mijn plek. Nu is het nog wachten op de eerste drie punten met mij in de basis.”

SDO moet volgende week uit naar Leonidas, maar dinsdag wacht eerst het districtsbekerduel met DOSC. De Bussumers spelen om 20.00 uur op het eigen ’zandveld’. „Ik dacht even dat we in Noordwijk speelden”, grapte de mandekker.

SDO: Hazelaar; De Loos, Oehlers, Irik, Elshot (77. Van Essen); Van Duuren (59. Groenewegen), Klaassen, Raaijen; Heerschop (36. Amankwah), Van Huisstede, Visser.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen