Andijkse topfavoriete Irene Schouten wordt vierde in eerste schaatsmarathon van seizoen, Hoogkarspelse Beau Wagemaker tweede

Andijkse topfavoriete Irene Schouten wordt vierde in eerste schaatsmarathon van seizoen, Hoogkarspelse Beau Wagemaker tweede
Winnares Marijke Groenewoud schaatst in het kielzog van Beau Wagemaker.
© foto ANP
Amsterdam

Marijke Groenewoud en Bart Swings hebben zaterdag in Amsterdam de eerste marathon van dit seizoen om de KPN Cup gewonnen.

Ze zegevierden beiden op de Jaap Eden IJsbaan. Voor de 20-jarige Groenewoud betekende het haar eerste overwinning in de marathonserie.

De jonge Friezin profiteerde ervan dat vrijwel iedereen naar topfavoriete Irene Schouten keek. Schouten won vorig jaar alle wedstrijden om de KPN Marathon Cup waaraan ze meedeed, inclusief de openingswedstrijd in Amsterdam. De wereldkampioene op de massastart moest desondanks de eindzege van de reeks marathonwedstrijden aan Manon Kamminga laten, omdat ze ook heel wat wedstrijden oversloeg.

Groenewoud reed in Amsterdam met Beau Wagemaker en Loes Adegeest weg uit het peloton. In de laatste ronde deed Adegeest niet mee met de sprint, waarin Groenewoud de Hoogkarspelse Wagemaker duidelijk klopte.

Schouten legde beslag op de vierde plaats. De Andijkse, rijdster van Team Royal A-ware, had vrede met de verrassende uitslag, omdat Groenewoud deel uitmaakt van zusterteam Ziuz.

Bij de mannen luisterde Swings zijn debuut voor Team Royal A-ware, de ploeg van Jillert Anema, op met de winst. De 28-jarige Belg werd in de finale gelanceerd door teamgenoot Jorrit Bergsma, die twee ronden op kop sleurde, en hij maakte het vakkundig af.

Sjoerd den Hertog, klassementswinnaar van vorig jaar, moest door de actie van Bergsma in de achtervolging. De tweevoudig eindwinnaar van de marathoncompetitie kreeg het gat echter niet meer dicht. Zelfs het podium bleek buiten bereik.

Eemdijker Bart Hoolwerf eindigde als tweede, de Italiaan Daniel Niero legde beslag op de derde plaats. Titelverdediger Den Hertog werd zesde.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen