Premium

RC Hilversum boekt monsterzege op gemankeerd Ascrum

RC Hilversum boekt monsterzege op gemankeerd Ascrum
Sep Visser, het broertje van voormalig Schots international Tim, is op weg naar een van zijn drie try’s.
Amsterdam

Op bezoek bij Ascrum deed Hilversum wat van een recordkampioen verwacht mocht worden. In eigen huis werden de studenten op een fikse nederlaag getrakteerd: 12-111.

Omdat de Amsterdammers vanaf de aftrap met een man minder speelden, werd het nooit een wedstrijd. De winst voor coach Marshall Milroy zat hem dan ook vooral in de getoonde speldiscipline.

Het gerucht bereikte Milroy vrijdag al en zaterdagochtend volgde de bevestiging: Ascrum kon geen eerste rij op de been brengen en moest met een man minder spelen. Hij deelde het nieuws niet. „De jongens hoorden het pas tijdens de warming-up van de scheidsrechter. Ik heb het ze bewust niets verteld. Wij willen meedogenloos zijn en zoiets kan effect hebben op de beleving.”

Het pakte uitstekend uit. Ascrum kon tien minuten mee in de hoge druk, felle tackles en snelle ballen door de backlijn van Hilversum, maar daarna ging het hard. Heel hard. Bij de rust stond er een comfortabele 0-50 op het bord, via acht try’s en vijf verzilverde conversies.

Het doel van de wedstrijd veranderde. Milroy: „Als het verschil zo groot is, wil je gedisciplineerd blijven spelen. Ik moet de jongens wat dat betreft een compliment maken.”

Met uitzondering van een korte periode tegen het einde, waarin Hilversum twee try’s incasseerde en tegen een slordige gele kaart aanliep, bleef het Hilversumse spel namelijk attent en geconcentreerd. Ook na de wissel van ’captain discipline’ Dirk Danen, die rust kreeg.

De support in aanvallend opzicht sprong in het oog. Doorgebroken spelers werden steevast geflankeerd door meerdere medespelers, waardoor er vaak ruimte was voor een ’offload’ of de bal kon worden veiliggesteld. De backs genoten zichtbaar van het samenspel en dan vooral de rappe tandem Josh Gascoigne en Sep Visser, samen goed voor acht try’s. Gascoigne drukte er zelf vijf. „Sep en ik zijn dezelfde type spelers. Daardoor voelen wij elkaar goed aan en kunnen we gebruik maken van de ruimtes die onze medespelers creëren. Vandaag hebben we onze plannen voor het aanvalsspel kunnen testen, maar volgende week zal echt heel anders zijn. Dat zijn de wedstrijden waar het om gaat.”

Het oog ging daarmee alweer snel op de derby van komende zaterdag, tegen ’t Gooi. Milroy: „Er ging veel goed vandaag, maar er kan nog veel beter. Dat is ook nodig. De mannen gaan dus een zware trainingsweek tegemoet.” Lachend: „Maar dat vertel ik ze wel na een paar biertjes.”

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen