Premium

Kinderen ontdekken in Stoommachine Medemblik eigen talent

Kinderen ontdekken in Stoommachine Medemblik eigen talent
Romy Duys en broer Ryan uit Zuid Scharwoude blazen met hulp van meesterglasblazer Mart Martorell een bol in het Stoommachinemuseum.
© Foto Theo Groot
Medemblik

Het stoom komt nog net niet uit zijn oren, maar wat heeft Mart Martorell het druk. Bij het Stoommachinemuseum in Medemblik staat jong en oud bij de glasblazer in de rij voor een versnelde cursus glasblazen.

Het is een mooie inleiding van de herfstvakantie. De meesterglasblazer houdt deze zondag doorlopende demonstraties en tijdens workshops krijgen bezoekers de kans om zelf iets moois te maken. De wachtenden in de rij vergapen zich aan al het moois dat ligt uitgestald op een kleine stand. Een enkeling laat zich verleiden tot de aankoop van een creatie. Tijdens het inpakken van een glasgeblazen tulp grapt de kunstenaar: ,,Beste dame, bij thuiskomst deze bloem NIET schuin afsnijden.”

Ook tijdens de workshops blijkt Martorell een goed entertainer.

Talent

Door aarzelende kinderen in hun eigen kracht te zetten, weet de glasblazer de prestaties te verhogen tot topniveau. ,,Fantastisch, je hebt talent.” Hoe lang de rij ook is, Martorell neemt de tijd voor uitgebreide instructies zodat elke deelnemer trots kan thuiskomen met kunst uit eigen hand. Of beter, uit eigen mond. ,,Rustig blazen. Als je stopt met blazen, zakt het bolletje.” Soms lukt het niet de eerste keer, maar geen nood. ,,Ik zal u coachen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.”

Bezoekers kijken ademloos toe hoe de meesterglasblazer het een na het andere kunstwerk op tafel tovert. ,,Hoe gaat dat toch zo makkelijk? komt de vraag vanuit het publiek. ,,Ach, ik ben er pas vorige week zevenendertig jaar geleden aan begonnen”, grapt Martorell.

De kunstwerken van de Brabantse kunstenaar doen zeker niet onder voor het beroemde Murano-glas uit de beroemde lagune van Venetië. Om de geheimen van het glasblazen te koesteren werden in de dertiende eeuw alle glasblazers uit Venetië gedwongen om te verhuizen naar Murano. Alle pogingen ten spijt; Martorell kent de geheimen van de smit.

De glasblazer is duidelijk gewend om presentaties te geven. Binnenkort is hij bijvoorbeeld weer weken achtereen te vinden op de kerstmarkt in Düsseldorf. ,,Daar sta ik voor de verkoop en doe af en toe een kleine workshop. Hier zijn die taken omgedraaid. Het is leuk om te zien hoeveel talent er in West-Friesland rondloopt. Maar het grootste talent komt natuurlijk wel uit Brabant”, lacht de kunstenaar uit het Brabantse Oirschot.

De miniatuurstoommachines, die tijdens de herfstvakantie twee weken door de grote ketel opgestookt worden, trekken ondanks het bijzondere bezoek genoeg bekijks. Ook de museumprofessor in het museumstoomlab heeft niets te klagen; op zijn wetenschappelijke experimenten wordt gretig geanticipeerd. Aan de hand van proeven en experimenten ontdekken bezoekers hoe je luchtdruk kunt aantonen met behulp van glas en een stukje karton. Met behulp van een soeplepel, gevuld met koud water, wordt getoond hoe het proces van het condenseren van stoom verloopt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen