Premium

Tafeltennissers van Hilversum laten eerste slag aan titelconcurrent Taverzo

Tafeltennissers van Hilversum laten eerste slag aan titelconcurrent Taverzo
Cosmin Stan wisselde briljant en slordig spel in rap tempo af.
© STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Hilversum

De Nederlandse eredivisie heeft door de komst van het ambitieuze ProActief Hilversum een flinke upgrade gehad. Het team van Bert Olofsen lijkt zich op te werpen als de grootste uitdager van titelfavoriet BeneluxGroup Taverzo, de veelvoudig kampioen van Nederland, die zijn sporen allang heeft verdiend.

Zaterdag stonden de twee - beiden overigens niet op volle oorlogssterkte - in Hilversum tegenover elkaar. In een goedgevuld tafeltenniscentrum aan de Vaartweg werden de pakweg honderdvijftig toeschouwers op hun wenken bediend. Dat de tot dit weekend ongeslagen thuisploeg de kraker met 4-2 verloor, was geen schande en kon vooral opgehangen worden aan de ’off-day’ van de Maleisiër Ashraf Haiqal en in mindere mate Cosmin Stan.

Aan de kant van de Hilversummers, die het moesten stellen zonder de aan zijn enkel geblesseerde kopman Lauric Jean, was het frivole, gedurfde aanvalsspel van Martin Khatchanov een lust voor het oog. In zijn partij tegen het 13-jarige supertalent Gabrielius Camara moest hij voor zijn ploeg, die al met 2-0 achterstond, de aansluiting verzorgen. De Armeniër leek er echter een demonstratiepartij van te willen maken. Hij retourneerde het celluloid - de nieuwe geïntroduceerde thibarbal, die door veel tafeltennissers wordt verfoeid vanwege zijn stug- en traagheid - hoog en veelal meters achter de tafel. Zo kon de tiener terugkomen tot 2-2. In de beslissende vijfde game zette Khatchanov echter veel meer druk en sloeg keihard toe: 11-5.

De mooiste partij van Khatchanov moest nog komen. Tegen de beste speler in de eredivisie van het moment, de tot zaterdag ongeslagen Laurens Tromer. Het werd een waar spektakel dat Khatchanov met 3-1 won. Vooral in de laatste game overklaste hij de international met waanzinnige harde fore- en backhandreturns. De fans genoten van het fraaie spel, maar de stoïcijnse uitblinker oogde na het brute machtsvertoon nuchter als altijd. Olofsen: „Martin is een fantastische speler. Hij maakt met zijn werk lange dagen en heeft dan ook weinig tijd om te trainen. Daarom wilde hij stoppen, maar we zijn blij dat hij tóch is gebleven.”

De prachtige zege betekende het tweede punt voor ProActief. Eerder had Haiqal geen antwoord op het snelle spel van Tromer en later beet hij (in drie games) in het stof tegen Jochem de Hoop. Olofsen: „Tegen Tromer speelde hij alles op de backhand. Hij moet veel meer variëren. Hij kan van de nummer tachtig van de wereld winnen en van de nummer vierhonderd verliezen, te wisselvallig dus.”

Voor Stan viel er ook weinig eer te behalen. Bij vlagen speelde hij briljant, maar slordige fases leverden hem nederlagen op tegen De Hoop (nipt in vijf games)en Camara (1-3, met een gele kaart voor spelbederf).

Natuurlijk was deze eerste confrontatie tussen de twee beste clubs in de eredivisie slechts een voorproefje op wat naar alle waarschijnlijkheid in mei de finale van de play-offs om de landstitel gaat worden. Hilversum heeft Jean nog achter de hand en Taverzo de sterke Yannick Vostes. De Belgische prof speelt in vier buitenlandse competities. „Wij willen elke competitiewedstrijd natuurlijk zoveel mogelijk punten halen, maar Yannick is ook belangrijk voor de Europacup-wedstrijden”, verklaarde teammanager en coach Ruud van Graafeiland

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen