Premium

Centrumondernemers Purmerend bundelen krachten in Bedrijveninvesteringszone

Purmerend

Ondernemers in de binnenstad van Purmerend willen hun krachten bundelen in een Bedrijveninvesteringszone. Ze betalen een vorm van belasting die wordt gebruikt voor activiteiten om het centrum te promoten.

Niet de hele binnenstad doet mee. De ondernemers aan de Koemarkt hebben al een eigen Bedrijveninvesteringszone (BIZ), en ook de winkeliers in winkelcentrum Willem Eggert vallen buiten de zone. Als het aan het nieuwe BIZ-bestuur ligt, gaan de drie wel samenwerken om de binnenstad beter te promoten.

Wat de BIZ betreft, komen er digitale informatieborden om de evenementen in de binnenstad te promoten. Daarnaast willen ze werken aan een flexibel parkeerbeleid, met als oogpunt om op rustige momenten gratis parkeren aan te bieden.

Ook het halen naar Purmerend halen van landelijke evenementen staat hoog op het prioriteitenlijstje van het bestuur van de Bedrijveninvesteringszone. „Denk hierbij aan een landelijke intocht Sinterklaas in Purmerend”, zo staat in het plan. Daarin wordt verder stimulering van het toerisme naar de marktstad genoemd.

Veiligheid

Het plan van aanpak gaat ook in op de veiligheid van de binnenstad en het schoonhouden van het winkelgebied. De winkeliers denken verder aan sfeerverlichting in de periode van de feestdagen, het aanbrengen van extra groenvoorzieningen en het maskeren van eventuele leegstand met ’creatieve oplossingen’.

Evenementen

De verwachting is dat de binnenstadondernemers jaarlijks een bedrag van ruim 250.000 euro te besteden hebben. Daarvan moet jaarlijks een ton worden besteed aan evenementen. Voor marketing en promotie wordt jaarlijks een bedrag van 70 mille opzij gelegd. En straatdecoratie staat voor 45.000 euro per jaar in de boeken van de nieuwe Bedrijveninvesteringszone.

De komende tijd moet er nog wel voor gezorgd worden dat een meerderheid van de ondernemers in de binnenstad mee willen doen aan het initiatief. Daar hangt namelijk wel een prijskaartje aan: een kwart procent van de WOZ-waarde van het winkelpand. Er is een minimum gesteld van 330 euro per pand van de onderneming per jaar, en een maximale jaarlijkse bijdrage van 1000 euro. Ondernemers aan de buitenrand van het centrum krijgen een korting van 25 procent.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen