Premium

Gitaarfestival IJmond biedt podium aan alle gitaarliefhebbers

Gitaarfestival IJmond biedt podium aan alle gitaarliefhebbers
De band Decades in de foyer van het Kennemer Theater.
© Foto Heleen Vink
Beverwijk

Niks geen seks, drugs en rock-’n-roll. Het Gitaarfestival IJmond gisteren was bedoeld voor mensen van alle leeftijden voor wie de gitaar vooral een hobby is. Die liefhebbend de snaren strelen of er een momentje van rust bij vinden in een drukke wereld.

Dat is ook precies wat de gitaar betekent voor Adrie Winkelaar (73), een van de organisatoren van het festival. ,,Ik speel inmiddels zelf 65 jaar gitaar. Heb het nooit professioneel willen doen. Het was altijd mijn hobby. Ik had een pittige baan in het bedrijfsleven. De een na de ander kreeg een burn-out. Ik niet, ik speelde de spanningen van me af op de gitaar.’’ Over het festival is hij enthousiast. ,,Vorig jaar waren er tachtig gitaristen en ongeveer duizend bezoekers. Ik had dit jaar honderd gitaristen gewild, dat hebben we net niet gehaald. Maar ik denk wel dat we meer dan duizend bezoekers gaan trekken.’’

Reünie

Het Gitaarfestival is een dagje voor de gitaarliefhebber, een reünie ook voor al degenen die ooit bandjes bevolkten in IJmond. Het merendeel van de aanwezigen is ouder dan vijftig. Veel daarvan slaan elkaar op de schouder als ze elkaar zien. In de Grote Kerk, die vorig jaar geen deel uitmaakte van het festival, spelen leerlingen samen liedjes op gitaar. Zo speelt de klas een staccato versie van ’Somewhere over the rainbow’, waarbij het beheersen van de akkoorden nog voor finesse gaat. In café Camille wordt het podium gereedgemaakt voor een optreden. Drie oudere dames zitten aan een tafeltje achter een glas speciaalbier. Komen ze voor de muziek, of gewoon om wat te drinken. ,,Voor de muziek, mijn zoon treedt zo op’’, verduidelijkt Diny de Wildt (71). Met vriendinnen Ellie Lagrand en Mathilda Overduin zit ze er helemaal klaar voor. Trots is ze. Haar (ex)man zit een tafeltje verder. ,,Gescheiden van tafel en bed, hè’’, lacht ze.

Twintiger Paul Sessoms, gitaar op de rug ’ gebonden’, is op dat moment onderweg naar het Kennemer Theater. Daar zal hij enkele liedjes gaan spelen. ,,Ik ga auditie doen op het conservatorium, mijn bachelor heb ik al op zak. Dit is voor mij een perfecte mogelijkheid om ervaring op te doen met spelen voor publiek.’’

Het merendeel der aanwezigen mag dan wat ouder zijn, de jeugd ontbreekt zeker niet. Jaimey is acht en heeft sinds een jaar gitaarles bij het Centrum voor de Kunsten. Hij zal straks in de kerk met zijn leerlingengroep de nummers ’ Havana’ en ’Cha cha’ spelen. Vader en moeder Marianne en Boy Snelleman zijn mee. Nerveus is Jaimey niet. ,,Nee, ik vind het leuk.’’ Zo begint het. Wie weet zal hij over 65 jaar gitaar wederom te bewonderen zijn op het Gitaarfestival IJmond.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen