Premium

De positieve balans van de ’plasticvissers’

De positieve balans van de ’plasticvissers’
De plasticvissers met hun buit terug bij de Lepelaar in Jisp.
© Foto Erik Rietman
Jisp

Eigenlijk begint een beter milieu voor de vrijwilligers bij een ander. Aan hen zal het namelijk niet liggen. Zaterdag gingen ze met bootjes Het Zwet op en haalden daar afval uit het water.

Een tuinstoel, een hek, tubes tandpasta, een visnet en lege chipszakken; twee kliko’s kunnen de ’vangst’ van deze ochtend net niet bergen. Twee uurtjes ’troepvissen’ heeft een ietwat tegenvallende buit opgeleverd. „Maar dat is dus juist een goed teken, want dat houdt in dat er minder troep in het water lag”, ziet Ed Zijp het positieve hiervan in.

Afgelopen zomer waren de ’plasticvissers’ ook al eens uitgerukt. „Toen was er veel meer troep in het water, vooral tussen het riet. We hadden toen ruim twee containers vol. Het meeste hebben we er destijds kennelijk al uitgevist. En Misschien is er sindsdien dus niet zoveel bijgekomen. Goed, toch?”

De groep, twintig man/vrouw sterk, is zaterdagochtend uitgevaren in huurboten van de familie Praag. Ze worden ondersteund door de gemeente, die ze hesjes en grijpers leverde en de boothuur schonk. Ed werkt voor de gemeente. „Zwerfafval is overal een probleem. Maar als iedereen er iets aan doet, kunnen we al die troep best voorkomen. Daarom ben ik hier vandaag. Bovendien is het nog gezellig ook. Je komt altijd bekenden tegen.”

Iris (14) en Natasja (12) vormen de jonge garde van het troep opruimende gezelschap. Moesten ze van hun moeder mee? „Ja”, klinkt het, zonder zich een seconde te bedenken, in koor. „Maar het was eigenlijk best wel leuk”, voegt Iris toe.

Terwijl de groep de binnengehaalde troep in de kliko’s stopt, heeft Marijke Hoekman het druk met andere zaken. Zij was niet meegegaan om op plastic te vissen, want zij verzorgt vandaag de ’afterparty’. Wie wil kan bij haar na afloop nog wat eten en drinken. En ja, de verpakkingen heeft ze keurig bij het vuilnis gestopt. „En de soep, pompoensoep, is biologisch.” Ook zijn er broodjes en beleg en warme koffie te nuttigen. Marijke: „Ik woon tegenover de plek waar ze vanochtend uitrukten. Dus vroegen ze mij om dit te regelen. En dat doe ik graag.”

Langzaamaan drupt de groep haar huisje binnen. Wessel Kerssens, stagiair bij de gemeente en in die hoedanigheid onder meer belast met het vraagstuk zwerfafval, tuurt nog even over het water. „Niet meer dan logisch dat ik vandaag ook aanwezig ben. Ik denk dat de meeste mensen hun troep niet zomaar op straat gooien. Het zal, denk ik, ook maar een kleine groep zijn die het voor iedereen verpest.”

Ed Zijp heeft wel eens een boot vol troep op Het Zwet zien varen. „Dan zie je hoe ze zenuwachtig om zich heen kijken en dan weet je het wel. En als ik dan even blijf staan kijken, keren ze om. Maar ja, dan komen ze waarschijnlijk later gewoon terug. Te lui om het even op een fatsoenlijke manier af te voeren.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen