HSV komt goed weg met gelijkspel tegen FC Den Helder

Jordy Bos haalt uit maar schiet de bal over, dit tot opluchting van HSV-doelman Leon Commandeur.
© Foto Walter Oliemans
Heiloo

Twaalf jaar geleden maakte Tim van Hekken zijn debuut in de hoofdmacht van HSV tegen VVW in Wervershoof. De aanvaller die scoorde tijdens zijn debuut, speelde afgelopen zondag zijn tweehonderdste wedstrijd in het rood-gele shirt tegen FC Den Helder. Een goal maken deed het Heilooër loopwonder ditmaal niet. Een slap schot richting het Helderse doel was zijn enige aanvallende wapenfeit.

Na zeventig minuten haalde trainer Edwin Veenstra hem naar de kant. Vanaf de reservebank zag Van Hekken zijn elftal terugkomen van een 0-1 achterstand naar een 1-1 gelijkspel. Die stand bleef tot het einde van de wedstrijd gehandhaafd, mede dankzij grensrechter Jan Baars. De HSV-vlaggenist had in de slotfase buitenspel geconstateerd toen Djezz Serpara profiteerde van een blunder van doelman Leon Commandeur en raak kopte. Na overleg keurde scheidsrechter Luuk Adams de goal af tot woede van de Heldenaren die zich bestolen voelden.

,,Het was niet heel best”, constateerde de jubilaris na afloop. Dat was een juiste vaststelling. De thuisploeg is dit seizoen slecht gestart en had voor aanvang van het duel tegen FC Den Helder slechts één punt uit vier wedstrijden. Door het uitblijven van een overwinning was het veldspel van de Heilooënaren stroperig, voorspelbaar en risicoloos. ,,We hebben in de vorige wedstrijden veel ballen naar voren gespeeld die niet aankwamen”, pareerde Veenstra zijn voorzichtige speelwijze. ,,Er was zoveel balverlies dat we alleen maar achter de tegenstander aanliepen. Daarom moesten mijn spelers deze keer voor zeker gaan. Haal maar weer terug, speel breed. Pas naar voren spelen als het kan. Zorg maar dat je passes goed zijn. Dan komt het vertrouwen terug. Dat zijn we een beetje kwijt, maar dat gaat wel weer goed komen.”

De gasten uit Den Helder kwamen het grootste gedeelte van het duel verdedigend nauwelijks in de problemen. Spits Rick Houtenbos is kopsterk maar moest het deze middag afleggen tegen Jordy Bos die bijna alle duels in de lucht won. De gelijkmaker ontstond ook nadat Bos zich had gemeld in de frontlinie. De centrale verdediger was het eindstation van een vlot lopende aanval die smoorde in de handen van keeper Commandeur. De doelman trapte ver uit, Houtenbos won nu wel het kopduel en transporteerde de bal door naar Jelle Stam. De ingevallen spits had een vrije doortocht richting het Helderse doel en lobde de bal over de uitkomende sluitpost Jelmer Philip (1-1).

Dat het elftal van John Dobma met een remise gedesillusioneerd en gefrustreerd naar Den helder terug reisde, had niet alleen te maken met de afgekeurde goal van Serpara vlak voor het tijd. Al in de eerste helft had de voorsprong minimaal verdubbeld kunnen worden, want de Heilooër gelegenheidsdefensie piepte en kraakte. ,,We misten veel spelers”, verontschuldigde Veenstra zich. ,,Waaronder de hele verdediging: Steef Kaandorp, Tobias Apeldoorn en Lars de Vré waren er niet. Benjamin Conteh stond voor het eerst in de basis.’’ Net als Van Hekken scoorde de debutant. Alleen in het verkeerde doel.

HSV: Commandeur, Vogel, Conteh, Bugter, Van der Flier (73. Groot), Sombroek, Roedema (59.Stam), Swart, Van Hekken (70. Poland), Wagenaar, Houtenbos

FC Den Helder: Philip, Van Doorn, Van Zandwijk, Bos, Matroos, Swart (86. De Sadeleer), Leeuwenstein, Wassenburg (68. Van Steinvoorn), Waard (68. Albert), Gerssen, Serpara

Meer nieuws uit Sport Alkmaar