Premium

Ruim 900 euro voor overvallen echtpaar

Ruim 900 euro voor overvallen echtpaar
Enveloppe met ingezameld geld voor overvallen snackbarhouder.
© United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

Een kapotte kassa, dat was het enige dat een brute overval bij Snackbar Royal vorige week de dader opleverde. Geen buit dus, maar de eigenaren van de snackbar aan de Zuiderkruisstraat zijn na hun zevende overval wel een trauma rijker.

Op sociale media ging het bericht snel rond. Buurtbewoonster Ilona Rijs schrok toen ze het bericht las. ,,Ik wilde wat doen voor die mensen”, zegt ze. ,,Ik vond het zo vreselijk voor ze. Zeven keer overvallen in vijftien jaar tijd, knap dat ze het volhouden. Ik had er niet meer gestaan, denk ik, als het mijn zaak was geweest.”

Via Facebook en de website van ’Je bent IJmuidenaar als’ startte de IJmuidense vervolgens een actie. ,,Samen met een vriendin wilden we geld inzamelen voor een nieuwe kassa, die zo’n 800 euro kost. Heel IJmuiden leefde mee, binnen vier dagen hadden we ruim 900 euro bij elkaar.”

Meeleven

Op de envelop die ze zaterdagmiddag aan de getroffen eigenaars overhandigt, staat een boodschap geschreven: ’Respect voor jullie, harde werkers. Wij IJmuidenaren leven met jullie mee.’

Jianping en Xiaofeng zijn verrast door de vele reacties die de afgelopen dagen binnenkwamen.

,,We hebben de hele week bloemen gekregen”, vertelt Jianping.

,,We hebben geen vaas meer over, we hebben emmers moeten gebruiken. Zo lief van al die mensen.”

De eigenares vertelt dat stoppen geen optie is. ,,Het is ons brood, we moeten wel doorgaan. Ik probeer niet bang te zijn, maar dat is wel moeilijk.” Ze moet even stoppen, de tranen springen in haar ogen.

Een klant die een bestelling afrekent, stopt Zhao vijf euro toe. Die wijst het af, waarna de vrouw het briefje in de op de toonbank liggende envelop stopt. ,,Die twee zitten hier in een waardeloos pand”, zegt ze. ,,De Bronx is er niks bij, het zou gewoon gesloopt moeten worden. De gemeente zou eigenlijk in moeten grijpen, maar kan niets doen omdat dit huizenblok van de Duitse staat is. We zijn er mooi lekker mee.”

De vrouw kijkt naar haar tasje waar de damp nog vanaf slaat. ,,Maar ik ga, want m’n patat wordt koud.” Ze steekt haar hand op richting de eigenaren: ,,Heel veel sterkte hoor!”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen