Premium

’Crossen mooie afwisseling om winter door te komen’ zegt Femke Reemeijer na Amsterdamse crosscompetitie bij Excelsior

’Crossen mooie afwisseling om winter door te komen’ zegt Femke Reemeijer na Amsterdamse crosscompetitie bij Excelsior
Femke Reemeijer: ,,In het begin ging het goed.”
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Je moet bij de Amsterdamse Crosscompetitie niet bang zijn om een beetje vies te worden. Femke Reemeijer begon schoon aan de wedstrijd en zat onder de modder na ruim een half uur rondjes rijden in de groene zoom van industriegebied Waarderpolder. In totaal stonden bij de door HRC Excelsior georganiseerde race bijna 300 deelnemers aan de start.

Het Ruitersportcentrum Schoteroog was voor de vijfde keer het epicentrum van de wedstrijd. Een unieke locatie waar de renners helaas niet meer door de ’paardenbak’ mogen rijden vanwege het speciale zand.

Paardentrailer

Bij de vrouwen won Marianne van Leeuwen. Ze passeerde als eerste de denkbeeldige eindstreep die was getrokken voor de als juryhok fungerende paardentrailer. De pas 14-jarige Reemeijer - duidelijk een van de jongere deelneemsters – werd zeventiende. „In het begin ging het goed, op het eind wat minder. Ik moest lopen omdat ik midden in de wei stil viel”, lachte de renster van HSV De Kampioen. „Het crossen is een mooie afwisseling om de winter door te komen. Het rijden over zandpaden vind ik het leukste. Het is ook een andere techniek in vergelijking met het fietsen op de weg.”

Van de Haarlemse club waren veel jeugdleden aanwezig. Volgens Reemeijer is dat niet vreemd. „Er zijn op de club heel veel leden van mijn leeftijd. Door mijn vader en broers ben ik ook gaan fietsen. Voor ons is het lekker dicht bij huis.”

’Kwam, zag en overwon’

Wie ook niet ver hoefde te fietsen was Ron Vroom. Vanuit de Zuidpolder was de wedstrijd voor het clubicoon van Excelsior dichtbij. De 56-jarige Haarlemmer ’kwam, zag en overwon’ bij de masters 45+. Net als een week eerder in Nieuwveen bij de openingswedstrijd. „Ik heb heerlijk gereden door een grote modderpoel. Je moest meteen alles geven na de eerste bocht om überhaupt op de fiets te blijven zitten. Op de dijk kon je een klein beetje herstellen. Toen ik de koppositie had, heb ik die niet meer af gestaan”, keek Vroom terug. Frank Nijssen maakte het Haarlemse feest compleet door als tweede te finishen.

Voor alle deelnemers restte een grote schoonmaakbeurt. Niet alleen het eigen lichaam. De fietsen moesten worden schoongespoten. Voor Reemeijer was er hulp. „Papa is gelukki zo lief om dat te doen voor me. te doen”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen