Premium

Op 3,7 kilometer kan er heel wat gebeuren, bewijzen de mountainbikers in Wieringerwerf

Op 3,7 kilometer kan er heel wat gebeuren, bewijzen de mountainbikers in Wieringerwerf
Kay Blokdijk passeert de eindstreep met Rorik Schouten vlak achter hem.
© foto Marc Moussault
Wieringerwerf

Er kan in één zo’n ronde van 3,7 kilometer nog heel wat gebeuren. Dat werd gisteren tijdens de Rabo Top mountainbikewedstrijd in het Dijkgatbos op alle niveaus bewezen.

Mitchell Tijsen deed het door in de finale van de funklasse vanaf plek vijf toch nog naar de koppositie te scheuren. De winst van Kay Blokdijk in de topklasse; ook geen cadeau. Continu had hij met twee anderen op kop gereden, maar in de slotronde haakte Maarten Wijdenes af. En op de laatste meters nota bene werd in de jeugdklasse een podiumplek weggegeven, door een individuele valpartij in de modder. Het zegt genoeg over de opwinding die langs de kant maar bleef ontstaan over het verloop van de wedstrijden. Voor de mountainbikers zelf was het, om de winst te pakken, desalniettemin hetzelfde recept: de obstakels van het bos zo goed mogelijk ontwijken.

Een kuil met water bijvoorbeeld, dat hoger was komen te staan door de aanzienlijke regenval. Daar beten de nodige fietsers zich op stuk. In dit water lag onder meer een steen die de boosdoener leek. Een kwestie van het water op de juiste plek inrijden. Voor tenminste vijf lekrijders pakte dat nadelig uit. ,,Maar je kunt er ook je voordeel uithalen”, legde topklasse-winnaar Blokdijk uit. ,,Als jij een kuil inrijdt, pak je extra snelheid mee op het moment dat je goed meebeweegt. Daar probeer ik altijd van te profiteren.”

Blokdijk liet, misschien mede daardoor, de concurrentie achter zich. Rorik Schouten en Maarten Wijdenes konden hem lang bijbenen, maar gaven zich in de laatste ronde gewonnen.

Samenwerken

Wijdenes haakte vlak voor tijd af in de kampioenstrijd, al wist hij nummer vier Bas Bugel nog achter zich te houden. Dat was precies hoe de top drie mountainbikers het gepland hadden. Ze trokken al vroeg naar voren en werkten goed samen voor hun podiumplekken.

Energie

Op de lange stukken wisselden ze elkaar af als koploper, zodat er bij alle drie voldoende energie over zou blijven voor een mogelijke aanval van Bugel. In de beginfase was Blokdijk nog in z’n eentje, omdat zijn enige achtervolger Roy Band al heel vroeg onderuit ging. Deze manier van samenwerken beviel hem beter. En inderdaad, Bugel moest het uiteindelijk doen met een vierde plek, net buiten het podium.

Hoewel, podium? Geheel in stijl van de locatie werden drie boomstammen in verschillende hoogtes naast elkaar gezet voor de prijsuitreiking. Blokdijk mocht in het midden plaatsnemen.

Vorige week in Oudkarspel ging hij er al met de tweede stek vandoor bij de opening van de Rabo Top-reeks. Ian Schumachter uit Broek op Langedijk pakte toen de zege. Het blijft geen feest, weet hij, want ooit komt er een tijd dat de benen te oud worden. ,,Maar tot die tijd zou het wel mooi zijn als ik dit kan volhouden. Mijn vrouw is er ook blij mee, want ik kom bijna iedere week met bloemen thuis.”

De eerstvolgende keer dat hij zich mag bewijzen, is volgende week op het terrein van HRTC DOK in Den Helder. Starttijd voor de topklasse is dan opnieuw half twaalf.

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen