Premium

Schoten lijdt vierde nederlaag op rij in tweede klasse

Schoten lijdt vierde nederlaag op rij in tweede klasse
Ook Alpay Kilic, op de foto in actie in een andere wedstrijd, kon tegen IVV de nederlaag niet afwenden.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Haarlem

Weer stond tweedeklasser Schoten met lege handen na negentig minuten alles geven. Als ’te lief’ wordt de ploeg soms beschouwd. IVV vertrok zondag naar Landsmeer met een 0-4 zege.

Liefhebbers die de uitslag zien denken aan een pak rammel in eigen huis. Dat is het ook, maar qua spel had Schoten zichzelf gewoonweg beter moeten belonen.

Tussen kansen creëren en afmaken zit een dunne lijn. Maar uiteindelijk is het toch kwaliteit. IVV was technisch vaardig en had een hele sterke as, maar de Haarlemmers deden toch echt niet onder voor de bezoekers.

De kritiek van trainer Gidon Reinders Folmer aan het adres van zijn ploeg is niet het ontbreken van inzet of wilskracht, maar doorpakken bij kansen. Het gebrek daaraan dus.

Neem de eerste helft alleen al. Alpay Kilic krijgt op links de bal helemaal vrij maar treuzelt en de kans is weg. Sjoerd Auwerda kapt te vaak, schiet niet meteen en mist even later ook een enorme kopkans, die Schoten op 1-0 had kunnen zetten.

„We schieten amper van afstand. Af en toe lijkt het erop dat we de bal erin willen dribbelen. We moeten dodelijker worden en al eerder afdrukken”, zo analyseerde Reinders Folmer zijn ploeg.

Bijna had linksback Robbert Bolwijn in zijn eentje IVV in het zadel geholpen. Het leek wel of de verdediger onder hoogspanning stond. Twee maal zette hij met een dramatische bal spits Renaldo Jongebloet alleen voor doelman Joost Breed. De sluitpost hielp Bolwijn met twee puike reddingen.

Op slag van rust was Breed wel kansloos bij een technisch hoogstandje van ’nummer tien’ Terzo Stemerdink. Slalommend langs de linkerkant greep niemand in bij Schoten. Stemerdink bood spits Jongebloet een niet te missen kans voor de 0-1.

Meteen na de rust was Schoten bij machte om IVV terug te dringen. Lennaert Stuur was twee keer dichtbij maar in tegenstelling tot Jongebloet aan de andere zijde kreeg de centrumspits uit Haarlem te weinig bespeelbare ballen.

Reinders Folmer besloot overal één-op-één te gaan spelen op het veld. Dat pakte voor Schoten direct verkeerd uit, want eigenlijk meteen stond het 0-2 na een schuiver van Jongebloet. Dat was zondag ook meteen de doodsteek voor de thuisploeg.

„We geven de kansen aan de andere kant cadeau. Daarnaast moet de ploeg op sommige momenten andere keuzes maken en elkaar meer coachen. Het is soms erg stil in het veld”, aldus Reinders Folmer. „Vooral van de ervaren spelers verwacht ik dat ze sturing geven aan het team. Positioneel staan we goed en laten we op de trainingen zien wat we kunnen. Op de zondagen moeten we volwassener worden.”

Op de ranglijst gaan de nederlagen nu toch echt tellen. Het steeds ’net niet’ zorgt ervoor dat Schoten pas op de twaalfde plaats is terug te vinden.

Schoten: Breed; Bolwijn (67. Göcen), Van den Burg, Blom, Post (77. Lamars); Willems, De Ridder, Bonhof (67. Speelman); Kilic, Stuur, Auwerda.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen