Premium

Artsen en hulpverleners schieten in een kramp als zij een sekswerker moeten behandelen. Een digitale cursus helpt hen van vooroordelen af

1/2

Schrik, de patiënt die ik nu voor me heb is sekswerker. Paniek! Hulpverleners weten niet altijd hoe ze zo’n patiënt moeten bejegenen. De rode vlag gaat uit. Maar ze krijgen hulp. Humanitas biedt hen de e-learning Hulp en Zorg aan Sekswerkers.

De huisarts krijgt sekswerkers over de vloer. Maatschappelijk werkers en praktijkondersteuners krijgen te maken met sekswerkers. Psychologen ook. Maar ze weten volgens prostitutie maatschappelijk werkster Anke van den Dries van Humanitas heel weinig van de levens die deze patiënten leiden. Hoe moeten ze die patiënten dan onbevangen tegemoet treden? Op een goede manier te woord staan? Zelfs psychiaters kampen volgens Van den Dries met onbegrip en vooroordelen.

Mis

,,Ook het doorverwijzen naar de GGZ is lastig. Iemand wil bij voorbeeld geholpen worden voor depressie. Maar het is heel moeilijk om een psycholoog of psychiater te vinden die niet beoordelend kijkt. Sekswerk wordt vaak geproblematiseerd, wordt al gauw gezien als de oorzaak van problemen: ’Het zal wel komen door het werk wat je doet’. Of: ’Daar is het mis gegaan in je leven’.”

,,Ik ken geen sekswerker die niet een negatief verhaal heeft over hulp- en zorgverleners. Soms is er sprake van onwil en slechte bedoelingen maar dat is niet altijd zo”, zegt Van den Dries. ,,Er is gewoon heel weinig kennis. Bepaalde beelden domineren, stigma’s laten ook hulpverleners niet koud. Ook bij het meldpunt mensenhandel gaan de alarmbellen af als er een sekswerker binnenkomt: ,,’Een sekswerker! Nu alert zijn. Is er geen sprake van uitbuiting?’ Er wordt niet meer zo natuurlijk gereageerd. Mensen schieten in paniek.”

Sekswerkers lopen volgens Van den Dries daarom langer dan nodig rond met lichamelijk ongemak, mentale problemen of geslachtsziekten. ,,Er zijn sekswerkers die in een andere regio dan de hunne hun heil zoeken. Maar dan is het helemaal lastig om door te verwijzen. Er zijn ook sekswerkers die niet eerlijk zijn over hun beroep, uit angst voor vooroordelen maar met het risico op een verkeerde diagnostiek, de verkeerde medicijnen of de verkeerde behandeling. Als je therapie volgt moet je helemaal jezelf kunnen zijn, een vertrouwensrelatie hebben met de behandelaar. Anders is het niet bevorderlijk voor de behandeling. Er zijn ook artsen die op het labformulier dingen invullen die niet ter zake doen.”

Eruit stappen

Met name in een groot deel van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en het Gooi is volgens Van den Dries geen goede hulpverlening. ,,Alkmaar is een positieve uitzondering.” In veel andere gemeenten, waaronder Castricum, Heerhugowaard, Bergen, Heiloo en Langedijk ontbreekt het aan volledig gespecialiseerde kennis over sekswerk en mogelijkheden om eruit te stappen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Daarom is er nu de e-learning met literatuur, opdrachten en video-interviews met mensen die dwang en uitbuiting hebben ervaren, sekswerkers, psychologen, maatschappelijk werkers en onderzoekers. De lessenreeks is ontwikkeld door het Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk en Mensenhandel van Stichting Humanitas en is geaccrediteerd door het Registerplein voor sociale professionals.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen