Premium

Prijs meeregeren werd GroenLinks in Bergen te hoog

Prijs meeregeren werd GroenLinks in Bergen te hoog
Bergen

Het geweten heeft GroenLinks in Bergen toch eindelijk ertoe gebracht de coalitie te verlaten. De fractie heeft donderdag geconcludeerd dat bestuursverantwoordelijkheid fijn is, maar dat de prijs die de partij ervoor moest betalen uiteindelijk te hoog werd.

Voor velen was het natuurlijk al een vreemde gang van zaken: GroenLinks, fervent tegenstander van de vier hete hangijzers in de gemeente (De 7 Dorpelingen, het fietspad langs de Eeuwigelaan, het voetbalfusiecomplex en de bouw van Sporthal de Watertoren) ging in maart van dit jaar in een coalitie zitten met vooral voorstanders van deze projecten. Daarvoor was de coalitie met onder meer Gemeentebelangen gesneuveld.

Lees ook: GroenLinks Bergen stapt uit coalitie: ’ontbreekt aan voldoende wederzijds vertrouwen’

Doordat de partij tot die coalitie toetrad, werd voorkomen dat de GroenLinks-wethouder Yolan Koster vrij snel weer zou moeten vertrekken. Maar dat had wel een prijskaartje: de fractie moest akkoord gaan met het tweede fietspad langs de Eeuwigelaan en de plannen voor het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Verder ondertekende ze het standpunt dat het besluit van de Raad van State over de vier hete hangijzers ’gerespecteerd’ zou worden.

De nieuwe standpunten en het meedoen aan deze coalitie bleek vrij snel al een dure keus. Prominente leden van de partij keerden zich ervan af, vonden dat principes waren verkwanseld. Meenden dat de prijs van het houden van een zetel in het college (Yolan Koster) te hoog was.

Lees ook: Nieuwe coalitie in Bergen: ’We moeten meer gas geven’

Niettemin bleef GroenLinks lid van de coalitie.

Gelukkig voor de partij vernietigde de Raad van State de projecten De 7 Dorpelingen en het voetbalfusiecomplex mede op basis van de stikstofregels. De Raad van State benadrukte dat de plannen vernietigd waren en dus niet eventjes snel gerepareerd mochten worden.

Reparatie

Maar na de uitspraak van de RvS kwam voor GroenLinks de pijn. Het college bleek namelijk niet zonder slag of stoot die plannen in de prullenmand te willen gooien. Integendeel. De nieuwe wethouder Klaas Valkering liet weten toch mogelijkheden voor reparatie te zien.

Daar kwam recent ook nog eens het rapport van de commissie Remkes over die stikstof: „Om de te hoge uitstoot van stikstof te verminderen zijn stevige maatregelen nodig. De tijd van juridische trucs en listen is voorbij. De natuur moet herstellen en de uitstoot van stikstof moet omlaag”, zei voorzitter Johan Remkes van het Adviescollege Stikstofproblematiek.

Lees ook: Coalitie Bergen zet streep door zwembad De Beeck

Als milieupartij kon ook GroenLinks in Bergen daar niet omheen. Steeds duidelijker werd het dat de principes te veel in het nauw kwamen, steeds duidelijker werd ook dat het verzet van de achterban tegen deze koers toenam.

De moeilijkheid bij het uit de coalitie stappen was echter de positie van wethouder Koster. Die kon dan ook niet aanblijven. Toen bekend werd dat deze ernstig ziek was geworden en mogelijk langere tijd uit de running zou zijn, viel dat probleem weg.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen