Corners en counters kosten AZ de kop: pak slaag tegen Heerenveen [video]

Den Haag

De euforie rond AZ kan voorlopig weer even de koelkast in. De nummer drie van de eredivisie kreeg zaterdagavond ‘thuis’ in Den Haag een pak slaag van Heerenveen: 2-4. Na de 1-1 bij Willem II, twee weken geleden, was het de tweede domper op rij voor AZ.

AZ speelde in de eerste helft nog heel behoorlijk, maar zakte in de tweede helft na de 2-4 van Heerenveen ver weg. Die goal, een eigen doelpunt van Teun Koopmeiners na een uur spelen, kwam keihard aan. De koppies gingen hangen bij AZ, het geloof was weg. De aanval werd nog wel plichtmatig gezocht, maar leverde nauwelijks nog kansen op. Balverlies werd alleen maar talrijker en Heerenveen hield gemakkelijk stand.

Al voor dat vierde doelpunt van Heerenveen rammelde de verdedigende organisatie bij AZ. De spelers konden in de zoektocht naar de 3-3 nog wel opbrengen om hun verdedigende werk te doen, maar deden wat weinig gestructureerd. De 2-4 was dan ook eigenlijk niet eens verrassend, en dat gold ook voor de manier waarop hij werd gemaakt: uit een corner. In de eerste helft was AZ namelijk ook al twee keer geklopt na een corner.

De eerste helft verliep dramatisch voor AZ. Het viel volop aan, dat wel, maar werd geklopt door corners en counters van Heerenveen. Bij rust stond het daardoor al 1-3. Het eerste doelpunt van Heerenveen viel uit een corner (kopbal Sven Botman, al na zeven minuten), het tweede uit een counter (geplaatst schot Rodney Kongolo) en het derde opnieuw uit een corner (Jens Odgaard na doorkoppen van Dresevic).

Corners en counters kosten AZ de kop: pak slaag tegen Heerenveen [video]
Ron Vlaar kopt AZ na een half op 1-1.
© Foto ANP

Tussendoor wist AZ één keer te scoren. Ron Vlaar kopte raak na een corner. Daarmee bracht hij zijn ploeg na een half uur op 1-1 en dus helemaal terug in de wedstrijd. Vlaar en zijn medespelers gunden zich niet eens de tijd om uitgebreid te juichen en sprintten terug naar eigen helft, vastbesloten om op jacht te gaan naar een voorsprong.

Die kwam er niet. Er werden wel kansen gecreëerd – vooral via Jonas Svensson en Calvin Stengs op de rechterflank – maar die leverden geen doelpunten op. Aan de andere kant wist Heerenveen voor rust nog wel twee keer te scoren.

Kort na rust laaide het vuur nog wel op, toen Calvin Stengs al heel snel de 2-3 maakte. AZ geloofde er weer in. Totdat Koopmeiners een kwartier na rust de bal op wat vreemde wijze in eigen doel kopte (2-4) en het geloof weg was.

AZ-Heerenveen 2-4

7. Botman 0-1, 31. Vlaar 1-1, 36. Kongolo 1-2, 45+. Odgaard 1-3, 48. Stengs 2-3, 63. Koopmeiners (e.d.) 2-4.

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (68. Hatzidiakos), Wuytens (73. Clasie), Wijndal; Midtsjø, De Wit, Koopmeiners; Stengs, Druijf (68. Aboukhlal), Idrissi.

Heerenveen: Hahn; Floranus, Dresevic, Botman, Woudenberg (64. Van Rhijn); Kongolo, Faik, Veerman; Van Bergen (82. Halilovic), Odgaard (90. Dreyer), Ejuke.

Corners en counters kosten AZ de kop: pak slaag tegen Heerenveen [video]
Ron Vlaar kopt AZ na een half op 1-1.
© Foto ANP

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen