Premium

Het doek valt voor de Robiniatuin, wat nu? ’Als iemand nog een landje heeft in Hilversum...’

Het doek valt voor de Robiniatuin, wat nu? ’Als iemand nog een landje heeft in Hilversum...’
Monique van Bussel in de Robiniatuin.
© foto studio kastermans / leon dakkus
Hilversum

Het waren twee meestal mooie jaren, maar over een paar dagen gaat het boek toch echt dicht. De Robiniatuin, een stukje urban farming bij de Lieven de Keylaan in Hilversum, moet wijken voor woningbouw. Geen verrassing, maar toch wel jammer. Zondag is er nog een oogstfeest dat tegelijkertijd afscheidsfeest is, en dan… tja, dat is ook voor tuinbaas Monique van Bussel nog een groot vraagteken.

Mooie dingen doen voor de mens. Ontmoetingen, samenwerken met de buurt, leuke activiteiten, de wereld een beetje mooier maken. En dat allemaal met een mooie moestuin op een stuk grond waar toch even niets mee gebeurt.

De Hilversumse Monique van Bussel is er de afgelopen twee jaar druk mee geweest, op haar Robiniatuin naast de school Hilfertsheem. „Echt zulke leuke dingen gedaan, dat zal ik wel missen.

De Pollinators - een groep als hippies verklede soapies uit Amsterdam - zijn hier geweest om bloemen te zaaien, er zijn leerlingen van de Savornin Lohmanschool geweest die hier een paar weken stage hebben gelopen, we hebben aardappel jeu de boules en wortelhappen gedaan met jongeren van Versa, we hebben hier groepen ouderen gehad, allerlei evenementen, superleuk! Wat dat betreft is de tuin echt een geslaagd project geweest!”

Het doek valt voor de Robiniatuin, wat nu? ’Als iemand nog een landje heeft in Hilversum...’
De Robiniatuin met in het midden de boom waar de tuin de naam aan heeft te danken.
© foto studio kastermans / leon dakkus

Maar er waren dingen die tegenvielen. „De belangstelling uit de buurt bijvoorbeeld. Bij losse activiteiten kwamen ze wel, maar ik had verwacht meer betrokken zouden zijn. Er groeit hier van alles, dat konden ze gewoon komen plukken.

Op een gegeven moment ben ik de courgettes gaan uitdelen aan mensen die langs liepen om de hond uit te laten, ik kwam er gewoon niet van af. Wat dat betreft was de buurt erg bescheiden.” Vandalisme was ook ’een dingetje’. De keer dat de ’lieve jeugd’ een witte kool met een pompoen had omgeruild, daar kon Monique van Bussel hartelijk om lachen. „Maar op een gegeven moment ging ik met buikpijn naar de tuin, bang om te zien wat er nou weer vernield zou zijn. Vandalisme was echt een probleem.”

Regeltjes

De samenwerking met zorginstellingen bleek ook lastig. Niet uit onwil overigens. „We hadden een leuk project bedacht met Philadelphia. Het idee was dat er groepen hier zouden kunnen helpen in de tuin, in ruil voor de oogst natuurlijk. Iedereen enthousiast, maar zoiets loopt dan vast op regeltjes. Ze zouden me dan moeten inhuren als zzp’er of er een officieel project van moeten maken, en daar is dan geen budget voor.”

Het zijn dingen die de volgende keer anders moeten. De vraag is alleen of er een volgende keer komt, want zoals de vlag er nu bij staat is Monique van Bussel na zaterdag tuinloos. „Nee, ik heb nog geen nieuwe locatie. Dat is wel spannend ja.”

Ze heeft vaker met het bijltje gehakt. „Ik heb een moestuin gehad bij azc Crailo. Jaren geleden was ik daar een keer voor een totempalenproject voor de kinderen daar, en toen was ik echt geschokt dat iedereen daar maar een beetje rondhing en niets om handen had. Toen dacht ik heel idealistisch: ik begin daar een moestuin en die ga ik dan samen met de statushouders onderhouden.”

De tuin kwam er, maar werd al snel ingehaald door de werkelijkheid: de statushouders verdwenen. En op een gegeven moest ook de tuin weg. „Toen zat ik dus ook een tijd zonder.” Eind 2017 kwam het braakliggende terrein aan de Lieven de Keylaan op haar pad. Of er nu weer wat komt, dat is afwachten.

Het doek valt voor de Robiniatuin, wat nu? ’Als iemand nog een landje heeft in Hilversum...’
Zomerse gezelligheid in de tuin.
© foto monique van bussel

Droomtuin

Dromen heeft ze wel. „Naast de Erfgooiersspeeltuin, dat zou echt mijn droom zijn. Ik heb het GNR er al over benaderd, want dat is hun terrein.” Antwoord is er nog niet. „Lijkt me echt de ideale locatie, zeker ook vanwege de combinatie met de speeltuin.”

Ze ziet het al helemaal voor zich. „Ik zou daar allerlei duurzame projecten opzetten. Met een bonenveld bijvoorbeeld, want bonen zijn perfecte vleesvervangers. En met allerlei zuiveringsplanten, om te laten zien dat je bepaalde soorten verontreiniging in de grond ook met planten kan oplossen. Daar zou de gemeente vervolgens ook iets mee kunnen. Denk aan vogelplekjes in samenwerking met de Vogelwerkgroep, natuurlijke wateropslag, ideeën genoeg.”

Het doek valt voor de Robiniatuin, wat nu? ’Als iemand nog een landje heeft in Hilversum...’
Tijdens de aanleg van de tuin, een kleine twee jaar terug.
© foto monique van bussel

Het GNR heeft inmiddels laten weten het een heel leuk plan te vinden, maar niet op GNR-terrein. Monique van Bussel geeft zich echter niet zomaar gewonnen.

,,Ik heb het GNR gevraagd om het plan nog eens te herlezen en te heroverwegen en met mij van gedachten te wisselen, dus wie weet.” Andere suggesties voor plekken om een nieuwe tuin te starten zijn overigens ook welkom. ,,Opgeven doe ik dus niet. Misschien leest iemand de krant en heeft een landje in Hilversum waar het welkom is!"

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen