UL ziet de ozb in Uitgeest nóg hoger worden

Uitgeest

In de begroting van Uitgeest wordt bezuinigd op mantelzorg en D66 vindt dat dit ’écht een verkeerd signaal’ is. De partij kondigde donderdag tijdens de commissie algemene zaken/financiën/samenlevingszaken een motie aan voor de raadsvergadering op 31 oktober.

Het huidige budget is 28.000 euro en het college stelt in de begroting 2020 voor hier 12.500 euro van af te halen. ,,Wat heb je eraan? Het is kruimelwerk, maar treft enorm in de waardering voor mantelzorgers”, aldus René Oud. De democraat krijgt bij de motie waarschijnlijk steun van Uitgeest Lokaal, bleek uit een kort overleg met buurman Dannij van der Sluijs.

Oud trok de vergelijking met de 1,7 miljoen euro die is begroot voor een eventuele nieuwe sportzaal. ,,Dat kan dus wél, terwijl we niet eens weten wat voor sportzaal we willen. Het is een richtgevend bedrag, maar wat nu als het straks tien procent lager uitvalt? Dan heb je zomaar 170.000 euro. Waarom dan wel specifiek bezuinigen op mantelzorg?”

De 56-jarige Van der Sluijs was aangeschoven voor zijn eerste commissievergadering namens UL. Hij is een bekend gezicht uit de landelijke politiek: acht jaar Statenlid voor de PVV in Noord-Holland en 2,5 jaar Eerste Kamerlid voor de PVV. Op nationaal niveau heeft hij zich gemeld bij 50Plus en voor het eerst na 22 jaar inwonerschap van Uitgeest roert hij zich in de lokale politiek.

Rekenen

Van der Sluijs was meteen aan het rekenen geslagen. Hij zag tussen 2019 en 2010 een verschil van zo’n 451.000 euro aan ozb-inkomsten. ,,Dat is volgens mij een verhoging van ruim 17 procent.” Terwijl het college een verhoging van 13,5 procent verkondigt. ,,Hoe zit dat?” Aan uitgebreid bespreken van de begroting kwam de commissie niet toe. Dit omdat diverse leden, onder wie ook Thom van Son van de grootste collegepartij Progressief Uitgeest (zes zetels), ontevreden waren over de schriftelijke beantwoording van veel technische vragen. Wethouder Cees Beentjes zegde toe dat het college zijn ’stinkende best’ gaat doen om eind volgende week meer inzicht te bieden. Ook Van der Sluijs gaat vragen schriftelijk in dienen.

Mark Schuuring, teamchef IJmond van politie Noord-Holland, presenteerde criminele cijfers. Daarbij vergeleek hij de eerste negen maanden van 2018 met die van 2019. De ’high impact’ criminaliteit is in Uitgeest gedaald van 45 naar 25, denk aan minder woninginbraak (van 21 naar 11) en mishandeling (van 15 naar 9). ,,We hebben extra gesurveilleerd en misschien hebben de boeven hun terrein verlegd, want in Heemskerk en Beverwijk is het flink gestegen.” Wat in Uitgeest wel is toegenomen: fietsdiefstal (van 13 naar 35) - vooral bij het station - en jeugdoverlast (van 37 naar 62).

Drugslab

Hij toonde een foto van een drugslab dat na een tip is opgerold. Het bevond zich achter een schildersbedrijf aan de Koningin Julianastraat. ,,We troffen heel veel gevaarlijke stoffen aan, die ook in het riool waren beland. MDMA bijvoorbeeld, er was genoeg om 700.000 xtc-pillen van te produceren.” Eén man is aangehouden, de zaak loopt nog.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen