Premium

De verbouwde Boekhandel Blokker gaat dinsdag weer open in Heemstede: ’Het moest meer eigentijds worden, met een knus huiskamergevoel’

De verbouwde Boekhandel Blokker gaat dinsdag weer open in Heemstede: ’Het moest meer eigentijds worden, met een knus huiskamergevoel’
Arno Koek: „Kinderen kunnen hier lekker lezen, terwijl ouders verderop in de winkel kijken.”
© United Photos/Paul Vreeker
Heemstede

De gloednieuwe Boekhandel Blokker opent dinsdag. Twee keer zo groot als voorheen en compleet verbouwd.

De ramen zijn afgeplakt met bruin papier. Af en toe is er een uitgescheurd rondje. ’Gluurgaatje voor nieuwsgierige gasten’, vertelt een briefje ernaast. Maar de nieuwsgierige gluurder komt van een koude kermis thuis. ’Gefopt! ziet eenieder die zijn oog tegen het raam drukt.

Begin dit jaar werd bekend dat Boekhandel Blokker zou gaan uitbreiden en verbouwen. Het buurpand, waar voorheen een kledingwinkel in zat, is bij de oude winkel gevoegd. Dit betekent dat er nu 270 vierkante meter aan ruimte voor boeken is in plaats van 140.

Goed gehumeurd komt eigenaar Arno Koek aangesneld vanaf Binnenweg 82, een stukje verderop. Sinds augustus zit de boekwinkel tijdelijk daar gevestigd voor de verbouwing. „Er moest nogal wat gebeuren”, zegt hij. „Meer dan alleen de muur doorbreken. Er lag nog vloerbedekking, dat is natuurlijk niet van deze tijd. We wilden huiselijk, warm en ruimtelijk worden. Mensen moeten hier écht graag binnen willen komen en blijven.”

Meer Engelstalig

Binnen ruikt het nog naar verf en op de vloer ligt bouwstof. Her en der liggen stukken gereedschap en timmermannen lopen op- en af. Máár alles gaat volgens schema. Spiksplinternieuwe boekenkasten in allerlei kleuren en maten staan klaar om jarenlang dienst te doen. De spotverlichting staat al volop aan. Alleen de boeken missen nog. Dat worden er wel wat meer dan eerst. Zo gaat de winkel uitbreiden in het aanbod Engelstalige boeken. Voor volwassenen én kinderen.

„Er zijn drie verschillende sferen”, legt Koek tijdens een winkeltour uit. „Het ’gewone’ gedeelte voor eigenlijk alle genres. De bestsellers, de kast met favorieten van het personeel, fictie, non-fictie, kookboeken, enzovoort. Dan het gedeelte achterin met de grote leestafel en het podium. Ideaal voor gastsprekers, signeersessies, boekenclubs en andere evenementen.” Hij zet twee okergele stoelen op het podium en gaat er op een zitten. „Kijk zo zitten de gasten dan. Clairy Polak wordt dinsdag om 20.00 uur geïnterviewd over haar nieuwe boek.” Hij leunt achterover. „Hm, misschien moeten we toch andere stoelen. Vind jij dit lekker zitten?”

Apetrots loopt Koek door naar het sprookjesachtige kindergedeelte. Uit het plafond komen een groot aantal lichtgevende luchtballonnetjes. Op de muur zijn levensgrote illustraties van Alice Hoogstad uit het kinderboek ’Draken zijn niet te koop’. „Kinderen moeten hier rustig kunnen zitten en lezen, of voorgelezen worden.”

Bol.com

Koek ziet de grote verbouwing niet als overlevingsstategie. „Je moet niet de strijd met bol.com aan willen gaan. Je moet wat totaal anders bieden. Persoonlijke service, een fijne winkelsfeer en gezelligheid. Dat heeft Bol niet. Al onze evenementen zijn ook kenmerkend daarvoor. In november hebben we er al vijftien gepland.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen