Jong AZ verslaat Jong Ajax in wedstrijd met allemaal Oranje-vrienden op het veld [video]

Wijdewormer

Een wedstrijd tussen de beloften van twee eredivisieclubs, vlak na een interlandweek. Dat houdt meestal in: een weerzien met sommige ploeggenoten van een Oranje-team. Zo ook vrijdagavond in Wijdewormer, waar Jong AZ zich in de eerste divisie niet liet verrassen door Jong Ajax, 3-2.

Maxim Gullit en Kenzo Goudmijn keken, vlak voordat ze het veld opliepen, nog eens naar rechts. Een glimlach, ’een klein babbeltje’ zoals Gullit het noemde, en hup, het veld op. ,,Vanaf dat moment moet je gewoon je mannetje staan.” Hij en Goudmijn stapten met dezelfde glimlach van het veld.

Jong AZ dankte daarbij vooral uitblinker Des Kunst. De IJmuidenaar, vandaag precies een week twintig, scoorde twee keer (2-0 en 3-1) en had daarmee een groot aandeel in de overwinning.

Even terug naar afgelopen maandag. Tegen Moldavië viel Ajacied Ryan Gravenberch na 73 minuten voor nota bene Goudmijn in bij Oranje onder 19 . De twee jonge middenvelders beconcurreren elkaar in dat team om de speelminuten. Op het trainingscomplex van Jong AZ vochten ze opnieuw een strijd uit, maar dan op het middenveld namens verschillende teams. ,,Speciaal is een groot woord, maar leuk is het wel”, zei Goudmijn. ,,We zijn een hechte groep die elkaar vaak spreekt. Winnen is dan lekker.”

Gullit (Jong AZ) trof tegen Jong Ajax Jurriën Timber, met wie hij maandag nog samen bij Onder 19 achterin stond tegen de leeftijdsgenoten uit Moldavië.

Jong AZ verslaat Jong Ajax in wedstrijd met allemaal Oranje-vrienden op het veld [video]
Maxim Gullit maakt indruk aan de linkerkant, waarvandaan hij de assist op de 1-0 gaf.
© Foto Orangepictures

Slachtoffer

Amper twee minuten onderweg was daar ook de eerste kruisbestuiving: Timber schoof bij balbezit van Jong AZ in op het middenveld om zich te laten gelden met een overtreding. Slachtoffer: Goudmijn. In de 29ste minuut stond Gullit op het punt om Gravenberch aan te pakken. De Ajacied ontweek zijn belager handig.

Dit soort duels is voor de talenten uit beide ploegen ideaal om zich te laten zien ten opzichte van de leeftijdsgenoten. Niet voor niets zat bondscoach Maarten Stekelenburg van Oranje onder 19 op de tribune in Wijdewormer. Wat dat betreft deed Gullit al vroeg in de wedstrijd goede zaken. In de zestiende minuut liep de linksback mee op om Thijs Oosting met een lage voorzet te bedienen (1-0). ,,Maar eerlijk gezegd hou ik me niet erg met die druk bezig”, stelde Gullit.

Die goal hielp Jong AZ wel in het zadel. De Alkmaarders werden dit keer alleen door Michel Vonk gecoacht, bij afwezigheid van de zieke Koen Stam. Kunst deed de rest om Vonk gelukkig te maken, al maakte Traoré op slag van rust nog wel de 2-1 namens Ajax.

In de tweede helft was het na de 3-1 van Kunst wachten op een vierde goal van AZ. Kansen waren er genoeg. Het dichtst bij was Richard Sedlacek. Hij raakte de paal, waarna Kunst de haast onmisbare rebound naast schoot. Geen vierde voor Jong AZ dus, maar wel een aansluitingsgoal van Nicolas Kühn. Die bleek te laat voor een remise.

Jong AZ-Jong Ajax 3-2

16. Gullit 1-0, 35. Kunst 2-0,

45. Traoré 2-1, 49. Kunst 3-1,

83. Kühn 3-2.

Jong AZ: De Boer; Church, Koopmeiners, Bakker, Gullit; Reijnders, Oosting, Goudmijn (90. Van der Wacht); Sedlacek, Kunst (89. Lont), Taabouni.

Jong Ajax: Scherpen; Ter Heide (70. Q. Timber), J. Timber, Pierie (31. Kemper), Castillo; Gravenberch, Ekkelenkamp, Eiting; Kühn, Traoré (77. Pynadath), Lang.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen