Premium

Youtubers Kalvijn, Onnedi, Stefan van Stuk TV en Stefan de Vries maken met Giel Beelen opnamen in Schagen voor De Beste Singer-Songfluiter van Nederland

Youtubers Kalvijn, Onnedi, Stefan van Stuk TV en Stefan de Vries maken met Giel Beelen opnamen in Schagen voor De Beste Singer-Songfluiter van Nederland
Tijdens de opnames in ’poppodium’ Alpha. Stefan de Vries houdt de bak met instrumenten vast.
© PR-foto
Schagen

„We bevinden ons op de heilige grond van Alpha in Schagen.” Dat was het eerste dat radio-dj Giel Beelen zei toen de camera’s vrijdagochtend om kwart voor negen begonnen met draaien. Mooi begin van de dag voor zaalmanager Silvan Sweep.

Om half zeven opende Sweep de deuren van Alpha al, wetend dat de zaal een uur later vol zou stromen met superbekende Youtubers. Vanuit hun woonplaatsen vertrokken Kalvijn (Amsterdam), Onnedi (Utrecht), Stefan van Stuk TV (IJmuiden) en Stefan de Vries (Amsterdam) in alle vroegte naar de Noordkop. Samen trekken zij miljoenen jonge kijkers naar het online filmpjesplatform.

Youtubers Kalvijn, Onnedi, Stefan van Stuk TV en Stefan de Vries maken met Giel Beelen opnamen in Schagen voor De Beste Singer-Songfluiter van Nederland
Giel Beelen geeft de deelnemers aan zijn nieuwe programma uitleg.
© Foto Silvan Sweep

Met Giel Beelen als presentator hadden ze in Alpha opnames voor de humoristische opvolger van De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Degene die het nieuwe programma wint, mag zich namelijk De Beste Singer-Songfluiter van Nederland noemen. Fluiter, ja. Met als instrument een stuk groente. Bijvoorbeeld een prei, een paprika of een ui.

,,Op weg hier naartoe reed ik dwars door Schagen,” zegt Amsterdammer Stefan de Vries. Hij heeft 256.000 abonnees op Youtube. ,,Best een cute dorpje.”

Link

Hoe deze groep bekendheden nou weer in deze op een dorp lijkende stad terecht komt? Jeroen Sijtsma, afkomstig uit Schagen, is samen met Kalvijn de bedenker van het concept. De link met Alpha, waar hij vroeger feesten organiseerde, is snel gelegd.

Youtubers Kalvijn, Onnedi, Stefan van Stuk TV en Stefan de Vries maken met Giel Beelen opnamen in Schagen voor De Beste Singer-Songfluiter van Nederland
In de Muziektuin.
© PR-foto

Voor de opnames van ’ronde twee’, ook gisteren, gingen ze naar een boerderij. Die locatie kwam ook uit het netwerk van Sijtsma. Vervolgens door naar de Muziektuin, om voor de finale te eindigen op het hoofdpodium van Alpha.

,,Het idee achter de instrumenten van groente is dat we aandacht vragen voor eten dat in Nederland veel te snel wordt weggegooid. Je kunt daar streng over zijn, maar je kunt het ook op onze manier doen. Met een knipoog. Zodat jongeren straks tegen elkaar zeggen: heb je die gast met die prei gezien? Dan roep je toch weer de associatie op.”

Het gaat om de voorbeeldfunctie, lijkt hij er mee te willen zeggen. Want: loopt je favoriete Youtuber altijd in een Nike-shirt, dan wil jij daar ook in lopen.

Naast de bekende Youtubers werkte een aantal jongeren mee dat het gezicht is van Opscheppers, een kanaal van de Rabobank dat voedselverspilling onder de aandacht brengt.

Allround

Silvan Sweep van Alpha werkt met alle liefde aan dit soort initiatieven mee. Ook al moet hij er van half zeven ’s ochtends tot negen uur ’s avonds voor op zijn benen staan. ,,De voldoening die ik hier uithaal, is dat we met Alpha laten zien hoe allround we zijn. Alles kan hier. Twee weken geleden begon het balletje te rollen. Dan kunnen we snel schakelen.”

En toen stonden er ineens een paar bekende Nederlanders voor zijn neus. ,,Dat is wel een leuke ervaring, ja. Maar ik schud ze netjes de hand en houd me verder op de achtergrond. Ik denk dat je ze daarmee ook op hun gemak stelt. In Schagen zijn we lekker nuchter, alles kan hier.”

Tussen de vragen door, even een onderbreking door Kalvijn. De geboren Groninger heeft meer dan een miljoen Youtube-abonnees. ,,Hé Silvan.” Met een bewust opgezet kakstemmetje: ,,Wat als ik een bakkie pleur wil?”

Dit zijn jongens die door zichzelf te zijn, ook op camera, ontzettend populair werden bij de jeugd. ,,Ik ben er zelf iets te oud voor”, lachte Sweep. ,,Maar we mochten voor de finale een stuk of dertig figuranten optrommelen via ons Instagram-account. Dan krijg je wel meteen veel vragen: mogen we ook op de foto, kunnen we om een handtekening vragen?”

Qua allround zat het wel goed. ’s Morgens deed een hoek in Alpha dienst als opnamestudio, waar de Youtubers vanuit hun luie stoel de optredens konden bekijken. ’s Avonds voor de finale werd de zaal omgetoverd tot poppodium.

,,Dat is het mooie om het hier te doen”, zei Sijtsma. Hij functioneerde de hele dag als producer en regisseur. ,,In Schagen is heel veel mogelijk.”

Dit was niet de eerste keer dat hij een project in Schagen uitwerkte. Hij leidde er eerder bijvoorbeeld al eens de opnames voor een videoclip van Kalvijn in goede banen. Hoe lang blijft het dan nog leuk om Schagen als toevluchtsoord te gebruiken?

,,Nou ja, als je hier om je heen kijkt, kun je wel zien dat we genoeg mogelijkheden hebben. Neem Alpha: de hoek waar we nu dit gesprek hebben, is door ons nog niet gebruikt om te filmen. Terwijl het wel zou kunnen. Er is hier ruimte genoeg.”

Bioscoopfilm

Sijtsma’s volgende grote project met Kalvijn ligt alweer klaar. Daarvoor zocht hij opnieuw zijn vertrouwde omgeving op.

,,Voor het programma ’Gekkenwerk’ hebben we in 24 uur een bioscoopfilm opgenomen. Die gaat 31 oktober in première. We hebben onder meer honderd dinopoppen gebruikt van een dansschool in Alkmaar. Sam van Dalen, de Italiaanse autodealer uit Opmeer, doet de aftiteling van de film met een video, opgenomen in Schagen.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen