Premium

Groen is heilig, bouwen heiliger in Heemskerk

Groen is heilig, bouwen heiliger in Heemskerk
De groene hoofdstructuur van Heemskerk,
Heemskerk

Als ergens in Heemskerk groen verdwijnt, moet het vervangen of gecompenseerd worden. De gemeenteraad wil dat dat uitgesproken wordt in het Groenbeleidsplan. Alleen het CDA vindt dat te ’absoluut’. ,,Straks kunnen we niet in het stationsgebied bouwen’’, waarschuwde fractieleider John van Nimwegen.

Wethouder Gaatze de Vries had zijn plan juist afgezwakt na kritiek uit de raad vorige maand. Hij stelde voor om alleen te proberen verdwijnend groen te vervangen of te compenseren.

De kritiek was niet mals: ’slap’ vond Mark Wouters (D66). ,,Dit helpt niemand. We geven in dit plan slechts onze visie, welke richting we op willen. Het is niet juridisch bindend, dat is een bestemmingsplan. De raad heeft dan de mogelijkheid om af te wijken van het Groenbeleidsplan. Bovendien zijn er geen potentiële bouwlocaties bekend van de groene hoofdstructuur.’’ Die grote aaneengesloten stukken groen kunnen dus groen blijven.

Wouters kreeg bijval van de andere partijen, Fev Sahin (PvdA) miste ambities, Karel Rozemeijer (Liberaal Heemskerk) noemde de afzwakking zelfs ’niet acceptabel’.

Hordes

Alleen Van Nimwegen verzette zich fel tegen aanscherping van het plan. ,,We moeten het ons zelf niet moeilijker maken dan nodig. Woningbouw kost al meer tijd aan praten dan aan de bouw zelf. Zo veel bestuurlijke hordes moet je nemen. Hier werpen we alleen een extra horde op. Bij het plan op de Velst is het Groenbeleidsplan al gebruikt om te beargumenteren waarom een strook niet bebouwd wordt.’’

Even daarvoor was duidelijk geworden dat de gemeente 6,5 ton nodig heeft om vier nieuwe bouwplannen te ontwikkelen, 200 woningen op de Velst, 15 in de Rosa Manussingel (Breedweer), 50 op de Eikenhof 2 en 60 aan de Cornelis Groenlandstraat.

Station

Het plan om 300 woningen bij het station te bouwen is inmiddels in tweeën geknipt, zodat de helft ervan eerder gebouwd kan worden. Die woningen moeten er al over zes jaar staan, bleek uit het overzicht van wethouder Krijn Rijke. Die herhaalde dat hij een derde van de nieuwbouw sociale huur moet zijn. En hij waarschuwde dat de gemeente daar waarschijnlijk op toe moet leggen.

Heemskerk heeft nog een reserve daarvoor, ontstaan uit de verkoop van haar woningbedrijf. Jan Geert Bakker (VVD) suggereerde om als die reserve leeg is, de norm van dertig procent voor sociale huur los te laten. Wethouder Rijke voelt daar weinig voor: ,,In onze Woonvisie hebben we ons die dertig procent als doel gesteld.’’

Overigens staat de bebouwing van het Odin-terrein met 300 woningen nog steeds op de gemeentelijke lijst.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen