Knelpunten voor gehandicapten in Spierdijk in kaart gebracht

Knelpunten voor gehandicapten in Spierdijk in kaart gebracht
Hans Blaauw (r) toont gemeentesecretaris Answerd Beuker en Inge Dolfing te hoge obstakels voor rollend materieel.
© Foto Theo Groot
Spierdijk

,,Het dorp is niet invaliden-vriendelijk”, stelde Hans Blaauw tijdens een dorpsgesprek met gemeente Koggenland. Gemeentesecretaris Answerd Beuker en Inge Dolfing, medewerker openbare ruimte nemen deze woorden niet alleen voor lief, maar besluiten zelf poolshoogte te komen nemen. De afgelopen week maakt het drietal in ontspannen sfeer een wandeling langs een tiental knelpunten die Blaauw in kaart heeft gebracht.

,,Door een knieoperatie zat ik een tijdje in een rolstoel en wilde toch naar buiten. Ik stuitte op verhoogde stoepranden bij zebrapaden, omhoogstekende tegels en andere oneffenheden. Nu ben ik een sterke vent, ik kom er wel uit. Maar, er zijn ook mensen die geen kant op kunnen als ze met een wiel vastraken in een straatsteen.”

Inzicht

De wandeling begint bij het voetbalveld aan de Oeverland. Blaauw: ,,Het was het plan om deze in de rolstoel af te leggen, ik herstelde alleen sneller dan verwacht. Te voet zal het ook wel duidelijk worden waar ik over val” Een passerende oma met kinderwagen levert voor de gemeentesecretaris meteen voldoende bewijs. ,,Er zijn overal hobbels en obstakels. Je moet constant op en af”, moppert zij bij het oversteken.

Knelpunten

Bij de broodboetiek aan de Spierdijkerweg zakt Blaauw door de knieën om te wijzen op verkeerde niveauverschillen. ,,Het is een mooi, breed zebrapad. Maar waarom alleen aan de zijkanten een verlaging? Als we de hele drempel twee centimeter laten zakken, is het probleem opgelost.” Onderweg noteert Dolfing de obstakels en geopperde oplossingen. ,,Sommige dingen kunnen snel worden opgelost. Dat is een kwestie van inplannen met de jongens van de buitendienst. Zaken met grote financiële gevolgen moeten eerst aan het college worden voorgelegd.” Bij de nieuwe rotonde aan het begin van het dorp wijst Blaauw op gevaarlijke dorpels. ,,Fietsers zien deze in het donker niet.”

Fixy

Een directe oplossing voor dit probleem is er niet. ,,We respecteren natuurlijk de eigen beleving, maar we moeten ons ook aan de regels van de verkeersveiligheid houden”, reageert Beuker. Enkele aandachtspunten blijken ook niet onder de gemeente te vallen. ,,We inventariseren vandaag de problemen. Binnen enkele weken zullen er al een aantal verholpen zijn. Een aantal zaken moeten we bij de wegbeheerder, in dit geval de provincie, neerleggen.” Dolfing: ,,Straks wordt het voor mensen ook makkelijker om klachten door te geven. Eind dit jaar gaan we proefdraaien met ’Fixy’. Als je op straat loopt en iets tegenkomt dat niet klopt, is het een kwestie van een foto maken en doorsturen. Zo verlagen we de drempel voor mensen die niet snel bij ons aankloppen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen