Premium

Noodknop en gele klep op elke brug in Zaanstad [video]

Noodknop en gele klep op elke brug in Zaanstad [video]
Zaanstad

Bewegende delen van de bruggen in Zaanstad worden voor eind november duidelijk zichtbaar gemaakt en voor de zomer is er op elke brug een noodknop.

Dat staat in het plan om de veiligheid op de bruggen te verbeteren. Zaanstad wil dat er geen twijfel over bestaat dat de Zaanse bruggen veilig zijn.

Lees ook: In allerijl beveiliging op twaalf bruggen in Zaanstad: verkeersregelaars ingezet

Om dat te onderstrepen is er vanaf binnenkort een filmpje te zien (Facebook en Youtube) waarop de gemeente toont wat er aan de bruggen gaat veranderen.

Behalve de twee genoemde maatregelen, is dat een verbetering van het beeld dat de brugbediener op afstand ziet. In twee stappen wordt dat verbeterd. In de komende maand worden extra camera’s opgehangen waarmee de onzichtbare hoeken tot het verleden behoren.

Nu valt een deel van het overzicht weg op het moment dat de brugklep omhoog gaat en het camerabeeld belemmert.

De tweede stap is dat de beelden logischer geordend worden. Een fietser of voetganger loopt nu op het ene beeldscherm soms van links naar rechts en op het volgende scherm andersom. Dat kan verwarrend werken en ook dat verhelpt Zaanstad voor de zomer.

Later volgen nog minder urgente ingrepen in het bedieningsproces.

De veiligheid op de Zaanse bruggen is na de aanpassingen uniek in Nederland, zegt wethouder Gerard Slegers. De Zaanse bruggen waren niet gevaarlijker dan andere bruggen in het land. Maar doordat hier twee zware ongelukken zijn gebeurd, doet Zaanstad meer dan elke andere gemeente om de bruggen veiliger te maken.

Zo is er - zover in het stadhuis bekend - geen andere brug waarvan het bewegend deel een kleur heeft en zijn ook noodknoppen uitzonderlijk. De Zaanse brugkleppen worden geel met zwarte kruizen. Voor de noodknop wordt gezocht naar een model dat niet per ongeluk ingedrukt wordt, hufterproof is en niet uitnodigt tot misbruik.

Voordat en zodra de bewegende delen een accentkleur hebben wordt het gedrag van voetgangers en fietsers bestudeerd om het effect te kunnen vaststellen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen