Premium

Schilderij toont hoe natuurgebied De Muy veranderde in ruig moerasbos

Schilderij toont hoe natuurgebied De Muy veranderde in ruig moerasbos
Marianne van Boxel, dochter van de kunstschilder, vertelde dat zij voelt dat het schilderij van haar vader is.
© Foto Evalien Weterings
De Koog

Ecomare heeft een bijzonder schilderij uit de jaren dertig gekregen dat toont hoe natuurgebied De Muy de afgelopen tachtig jaar is veranderd.

Het is een olieverfschilderij van Pieter Jacobus van Boxel, een kunstschilder die op Texel heeft gewoond en wiens werk bekend is bij kunst- en natuurliefhebbers op het eiland.

Bij de presentatie, vrijdag bij Ecomare, wees boswachter Erik van der Spek erop dat De Muy op het schilderij veel kaler is dan nu. Het riet is moerasbos geworden en het natuurgebied ziet er tegenwoordig veel ruiger en weelderiger uit.

Piet van Boxel belandde op Texel nadat hij door de opkomst van het nazisme een fervent tegenstander van het militaire apparaat was geworden. Hij weigerde op een drieweekse herhalingsoefening te gaan en moest een jaar vervangende dienst vervullen. Dat deed hij bij Staatsbosbeheer op Texel, waarvoor hij zeven heel grote landschappen maakte. Zes daarvan zijn aanwezig op het eiland.

Gastgezin

Van Boxel woonde in 1936 en 1937 bij hoofdboswachter Epe in De Koog en schonk zijn gastgezin dit kleinere schilderij, dat later terecht kwam bij een familielid van mevrouw Epe-Kelderhuis. Deze mevrouw Van der Veer-Kelderhuis woonde aan de vaste wal en had bepaald dat het kunstwerk na haar dood terug moest naar het eiland. Vorig jaar is zij overleden, waarna het schilderij aan Ecomare is geschonken.

Het kunstwerk is niet ondertekend, maar conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare is er vrijwel van overtuigd dat het van P.J. van Boxel moet zijn, omdat het sterke overeenkomsten vertoont met een nog groter schilderij van de schilder dat in het kantoor van Tatenhove BV in Oudeschild hangt. Oosterbaan vermoedt dat het grootste exemplaar in het voorjaar is geschilderd en het andere in de zomer of nazomer. Bovendien zaten in de erfenis ook portretten van de heer en mevrouw Epe die wel ondertekend zijn door Van Boxel. Bij de presentatie van het schilderij was Marianne van Boxel aanwezig, de jongste dochter van de schilder. Ook zij is er zeker van dat het schilderij van haar vader is, ze vertelde dat ze dat voelt.

Piet van Boxel ontmoette tijdens zijn vervangende dienst op Texel zijn vrouw, de Texelse Guurtje Zuidewind. Na hun trouwen woonden ze in Amsterdam en Den Haag. Mevrouw Van Boxel-Zuidewind wist haar man er uiteindelijk van te overtuigen terug te gaan naar Texel. Hij was toen al tachtig. Tot hun dood woonden ze op het eiland. Piet van Boxel overleed in 2001 in Den Hoorn.

Het geschonken kunstwerk is voorlopig nog niet te zien in Ecomare. Daarvoor moet het eerst worden opgeknapt.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen