Gemeente Hoorn pakt nog snel fundering toren Grote Kerk aan

Gemeente Hoorn pakt nog snel fundering toren Grote Kerk aan
De Grote Kerk en het Kerkplein staan aan de vooravond van grote veranderingen. De gemeente wil voorafgaand hieraan nog even snel de aangetaste fundering van kerktoren en voorgevel herstellen.
© Foto Hans van Weel
Hoorn

Op korte termijn wordt de fundering van de toren van de Grote Kerk en de voorgevel aangepakt. Dat heeft het college van B en W de gemeenteraad vrijdag meegedeeld.

De toren van de Grote Kerk en de fundering zijn eigendom van de gemeente. Het werk loopt vooruit op de verbouwing van de Grote Kerk tot hotel, die dit najaar start en de herinrichting van het Kerkplein, die in januari volgt.

De paalfunderingen van de toren dateren uit circa 1840. Hierdoor verzakt de toren. Er was al eerder geconstateerd dat er een scheur zat tussen de toren en het schip van de kerk. Adviesbureau Royal HaskoningDHV heeft hier in 2013 en 2014 onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat de palen zijn aangetast door een houtbacterie. De conclusie in 2014 was dat er binnen vijftien jaar serieuze schade zou gaan ontstaan door verzakking van de toren. Het college wil dit nu aanpakken omdat het veel duurder is als straks het nieuwe hardstenen voorplein moet worden opengebroken en de ingang van het hotel wordt geblokkeerd.

De kosten van herstel bedragen ruim een half miljoen euro en Hoorn verwacht bijna een derde hiervan aan rijkssubsidie terug te krijgen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen