Premium

Tuinbezitters in Stichtse Vecht staan te trappelen voor initiatief gemeente, gratis boom voor inwoners

Tuinbezitters in Stichtse Vecht staan te trappelen voor initiatief gemeente, gratis boom voor inwoners
Bloeiende meidoorn in de duinen bij Noordwijk.
© Foto HMC/Joost Bouwmeester
Stichtse Vecht

De actie van de gemeente Stichtse Vecht om inwoners te trakteren op een gratis boom, loopt als een tierelier.

De gemeente stelt 500 bomen beschikbaar en er zijn inmiddels al bijna 400 aanvragen ingediend, zo laat een woordvoerster van de gemeente weten. Door de toeloop kan het wat langer duren voordat de aanvraag officieel bevestigd wordt door de gemeente.

Inwoners kunnen nog tot en met 31 oktober een boom aanvragen. De gemeente en wil met de actie inwoners, bedrijven, scholen en instellingen stimuleren de eigen tuin groen in te richten. Er is keuze uit twaalf boomsoorten. Per adres kan er één boom worden aangevraagd. De actie geldt alleen voor particuliere terreinen van inwoners, bedrijven, scholen en instellingen van de gemeente Stichtse Vecht.

De kleinere soorten zijn het populairst, merkt de gemeente. ,,Vooral de Tweestijlige Meidoorn, de Wilde Appel en de Gewone Peer zijn favoriet. Deze zijn dan ook helaas al op of bijna op.” Er is nog wel keus uit onder andere zwarte els, zomereik, ruwe berk, haagbeuk en ratelpopulier.

Behalve dat er gretig is gereageerd op de aankondiging zijn er ook veel positieve reacties op het initiatief bij de gemeente binnengekomen. De woordvoerster geeft een paar voorbeelden van de reacties: ,,We zijn op dit moment onze tuin aan het opknappen (tegels en stenen eruit en planten erin) en het lijkt ons leuk om er ook een boom in te zetten”, ,,Ik wil al lange tijd dolgraag een boom in mijn voortuin maar ik kan deze niet betalen omdat ik van een uitkering moet leven” en: ,,Wat een geweldig idee, groot compliment.”

De aanvragen komen vanuit de hele gemeente Stichtse Vecht, waartoe ook Loenen, Vreeland, Nieuwesluis, igtevecht en Vreeland behoren. Het merendeel van de aanvragen komt uit Maarssen, aldus de gemeente.

Verkoeling

Gratis bomen aan de inwoners aanbieden is niet zomaar een lolletje. Stichtse Vecht heeft er serieus over nagedacht. ,,Meer bomen en groene tuinen dragen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving. Bomen zorgen voor verkoeling op warme dagen, verminderen de kans op wateroverlast bij extreme regenval en verbeteren de biodiversiteit”, staat in het gemeentelijke nieuwsblad.

Er is wel een aantal voorwaarden gesteld. Zo dient de boom op het opgegeven adres geplant te worden. De grotere bomen hebben een minimale beschikbare ruimte nodig van ongeveer 30 vierkante meter en een onverharde ruimte rondom de stam van twee bij twee meter. Voor de kleinere boomsoorten geldt een minimale ruimte van ongeveer vijftien vierkante meter en een onverhard oppervlak van minstens anderhalf bij anderhalve meter. De bomen worden allemaal in dezelfde maat geleverd met een stamomtrek van acht tot tien centimeter. De aangevraagde bomen worden op 30 november en 1 december in de kleine dorpskernen en het buitengebied van Stichtse Vecht bezorgd.

Belangstellenden voor een boom kunnen nog steeds mailen naar: klimaatbestendig@stichtsevecht.nl onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en de boomkeuze.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen