Premium

Doedag in Sportcentrum Hoorn stijgt boven de verwachting uit

Doedag in Sportcentrum Hoorn stijgt boven de verwachting uit
Thijmen Vaartjes uit Hoorn probeert samen met zijn vader Lucas het boogschieten uit.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Een grote groep enthousiaste jongeren met een beperking verzamelde zich vrijdag bij de Doedag bij Sportcentrum Hoorn.

Iedereen met een beperking was welkom op deze Doedag om zich te oriënteren op aangepast sporten, zowel fysiek gehandicapten, verstandelijk beperkten, als mensen met een leerachterstand. Voornamelijk het speciaal onderwijs kwam hier op af.

De scholen die speciaal onderwijs in Hoorn organiseren hadden de reguliere lessen ingeruild voor de Doedag, zodat alle leerlingen aanwezig konden zijn. „De opkomst is hoger dan onze verwachting”, aldus Luigi Arion, organisator vanuit Team Sport van de gemeente Hoorn. „Je ziet het enthousiasme, de chemie en dynamiek. Je ziet ze lachen en je ziet de beleving.”

Sean Bos (17) zit op De Stormvogel in Hoorn. Hij haalde tijdens de Doedag het record sprinten met een tijd van 2.85 seconden. Terwijl er een bal door de sportzaal vloog, wees hij op het belang van aangepast sporten. „Ik voetbalde eerst in een normale selectie, daar werd ik weggepest. Nu voetbal ik bij G-voetbal KGB. Daar gaat het heel anders, er worden andere trainingen gegeven en ik voel me hier op mijn gemak.”

Volgens André Dol, vakleerkracht Gymnastiek op De Stormvogel, is het voor deze jongeren moeilijk om hun draai te vinden bij reguliere sportverenigingen. „Sporten blijft lastig voor ze, maar veel meer leerlingen zouden het moeten doen. Met zo’n evenement kunnen ze op een laagdrempelige manier contact leggen”, zegt hij.

De aanwezigen probeerden in Hoorn 27 verschillende sporten uit, van boogschieten tot kickboksen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen