Premium

Aula op begraafplaats Bussum krijgt een facelift van half miljoen

Aula op begraafplaats Bussum krijgt een facelift van half miljoen
Het idee voor de nieuwe aula van begraafplaats Bussum.
© artist impression gemeente gooise meren
Bussum

De aula van de begraafplaats Bussum wacht al jaren op een opknapbeurt. De kosten voor de werkzaamheden zijn vooralsnog begroot op een half miljoen. Ongeveer eendere daarvan staat al langer gereserveerd. Het college vraagt de raad nu ook de resterende bijna 350.000 euro beschikbaar te stellen.

De aula van de begraafplaats aan de Nieuwe Hilversumseweg voldoet niet meer aan de eisen van een moderne begrafenis. Uitvaartondernemers ontraden nabestaanden soms om gebruik te maken van de aula. Dat heeft onder meer te maken met de beperkte mogelijkheden. Maar ook de sfeer wordt als ’kil en onpersoonlijk’ ervaren.

Het ontbreken van een familiekamer, waar nabestaanden nog even kunnen samenkomen voor de uitvaart begint, wordt onder meer genoemd als een groot gemis. In het nieuwe ontwerp is daar dan ook ruimte voor gemaakt en wel zodanig dat - indien gewenst - daar ook voldoende ruimte is voor de kist. Bij het ontwerp van de nieuwe aula zijn zowel uitvaartondernemers als medewerkers van de begraafplaats nauw betrokken.

De kosten voor alle aanpassing - waaronder ook het groot onderhoud van het dak en de verwarmingsinstallatie - bedragen ruim vijf ton. Mogelijk komen daar nog enkele duizenden euro’s bij, zodat er ook bijvoorbeeld een invalidentoilet kan worden gemaakt. Veel raadsleden hadden hier tijdens de politieke avond wel oren naar.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen