Premium

Ferdy Druijf ’eindelijk’ in de basis bij AZ: ’Tot nu toe valt het tegen, dus dit is mooi’

Ferdy Druijf ’eindelijk’ in de basis bij AZ: ’Tot nu toe valt het tegen, dus dit is mooi’
Hilariteit bij Ferdy Druijf en Joerie Church tijdens de training als ze een spelletje hebben gewonnen.
© Foto Theo Brinkman
Wijdewormer

Het zal bij AZ even wennen zijn, zaterdagavond, met een ’nieuw gezicht’ in de spits. Ferdy Druijf vervangt de geschorste Myron Boadu en staat daarmee voor het eerst dit seizoen in de basis.

Als alle spelers het veld op zijn gekomen en in afwachting van de warming-up wat staan te dollen met een bal, is Ferdy Druijf in gesprek met Arne Slot. De trainer neemt de spits voorafgaand aan deze donderdagtraining even apart om hem te zeggen dat hij tegen Heerenveen in de basis staat. Dat lag vanwege de schorsing van Myron Boadu natuurlijk in de lijn der verwachting, maar toch is het voor Druijf goed om het zeker te weten. „Ik heb nog niet veel speeltijd gehad. Het is mooi dat ik nu de kans krijg.”

Slot ziet het met vertrouwen tegemoet. „Ferdy is wel een ander type speler dan Myron, maar ik denk dat deze wedstrijd goed bij hem past. Ik verwacht dat we tegen Heerenveen dominant zullen zijn, dat we veel aanvallen en doorkomen op de zijkant. Dan moet Ferdy zorgen dat hij vrijkomt in het strafschopgebied. Nou, daar ligt zijn kracht. Ik hoop dat we het als team voor elkaar krijgen om hem veel aan het werk te zetten ’in de zestien’. Dan komt ie volledig in zijn kracht te spelen.”

Wereld van verschil

Het huidige seizoen is voor Druijf (21) een wereld van verschil met vorig seizoen. Vorig jaar was alles prachtig, dit jaar is hij veel minder in beeld. Precies een jaar geleden stond hij al op elf doelpunten. Bijna wekelijks scoorde hij voor Jong AZ. Druijf was een doelpuntenmachine. Hoeveel doelpunten hij dit seizoen gemaakt heeft? „Eh, ik weet het niet. Drie of zo?”, zegt hij aarzelend. Het zijn er twee. „Oké, ja, zou kunnen, ik houd het niet bij. Mijn vader houdt het allemaal bij, maar ik niet. Vorig seizoen ook niet, hoor. Alleen kreeg ik het toen vaak van andere mensen te horen. ’Hé, je hebt er al negen, hè’. Zelf hield ik me daar niet mee bezig, ik hoefde het niet te weten, omdat je dan misschien in je hoofd bezig bent met ’ik moet die tiende maken’ of ’ik moet wel boven aan de topscorerslijst blijven staan’. Dan leg je jezelf druk op terwijl dat helemaal niet hoeft. Alleen aan het eind van het seizoen hield ik het in de gaten. Toen pakte ik na de wedstrijd even mijn telefoon om te zien of ik nog bovenaan stond.”

Druijf werd met 29 doelpunten topscorer van de eerste divisie. Hij maakte er veertien voor Jong AZ en vijftien voor NEC, de club die hem een half jaar huurde.

Twee doelpunten

Dit seizoen moet hij het tot dusver dus doen met twee goals. Eentje bij Jong AZ en eentje in het eerste: de belangrijke 1-2 in de verlenging van de uitwedstrijd tegen Royal Antwerp FC. „Dat was wel het beste moment om mezelf te laten zien. Daarna heb ik niet veel kansen meer gehad. Nu komt er weer eentje, dus die moet ik dan maar met beide handen pakken.”

Was het moeilijk om het geduld te bewaren?

„Ja, wel een beetje natuurlijk. Ik ben gretig, je wilt als spits veel minuten maken en veel goals maken. Tot nu toe valt het aantal minuten tegen, dus wacht je op een kans. Die komt nu. Daar ben ik blij mee.”

Kook je dan soms van binnen?

„Tuurlijk heb je momenten dat het moeilijk is. Maar dat is ook het leven als voetballer, dat het niet altijd meezit. Ik heb jaren gehad, ook in de jeugd, dat het allemaal meezat en dat is nu even minder. Maar ik ben blij dat ik deel uitmaak van dit team.”

Wat doe je op die momenten?

„Met sommige spelers praat ik er dan over, bijvoorbeeld als ik een hele wedstrijd op de bank heb gezeten, maar meestal moet je me dan juist even een dagje met rust laten, zodat ik stoom kan afblazen en het even niet over voetbal hoef te hebben. Dan komt het de volgende dag op de training wel weer goed.”

Er was in de zomer heel wat belangstelling van andere clubs, maar je verlengde jouw contract bij AZ. Heb je daar niet een beetje spijt van, nu het zo loopt?

„Nee, zeker niet. De trainingen zijn van een heel hoog niveau. Daar word ik zeker beter van. Ja, misschien had ik bij een andere club meer kunnen spelen, maar hier hebben we bijvoorbeeld ook Europees voetbal erbij en dat heb je bij andere clubs niet. Dat is mooi om mee te maken, absoluut, ook als je niet speelt.”

Zie ook: Myron Boadu een paar dagen niet bij AZ

Ferdy Druijf ’eindelijk’ in de basis bij AZ: ’Tot nu toe valt het tegen, dus dit is mooi’
Ferdy Druijf springt bij Teun Koopmeiners op de rug na diens doelpunt tegen Antwerp. Druijf scoorde zelf ook in die wedstrijd en leverde zo een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de groepsfase van de Europa League.
© Foto AFP

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen