Volendam zakt tegen Go Ahead na rust door het ijs: ’Twee voldoendes, rest zwaar onder maat’ [video]

Deventer

Van de glans waarmee FC Volendam aan het seizoen begon is momenteel nog maar weinig te herkennen. Tegen Go Ahead Eagles zakte de ploeg na rust volledig door het ijs. Met 3-0 kwamen de bezoekers nog goed weg. ,,Als er slechts twee spelers een voldoende halen, ben je kansloos’’, spaarde ook trainer Wim Jonk zijn ploeg niet.

De oefenmeester haalde na afloop opmerkelijk hard uit. ,,Onervaren? Dat excuus kunnen we niet blijven gebruiken. Die jongens moeten beseffen dat we op profvoetbal spelen, dit is geen amateurniveau.’’

Linksback Micky van der Ven, die zijn basisdebuut maakte, en aanvoerder Kevin Visser waren de uitzonderingen, stelde Jonk. ,,Micky speelde uitstekend en Kevin deed het ook goed. Maar de rest geef ik een zware onvoldoende.’’ Visser had even eerder ook zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken gestoken. Geconfronteerd met de opmerking dat de eerste twee treffers (Elmo Lieftink en Maecky Ngombo) uit corners vielen, schudde hij veelbetekenend het hoofd. ,,De manier waarop wij bij die dode spelmomenten verdedigden, zegt genoeg.’’

Volendam begon nog wel goed aan het duel. Maar met de openingstreffer kreeg het toch al broze zelfvertrouwen opnieuw een knauw. De bezoekers hielden de schade tot aan de rust nog wel beperkt. Maar direct na rust sloeg de thuisploeg twee keer toe en daarmee was de wedstrijd gespeeld.

Tekenend voor de machteloosheid van de bezoekers was dat de enige keer waarbij Hobie Verhulst, de doelman van Go Ahead met een verleden in Volendam, serieus in actie moest komen, de gevaarlijke situatie werd veroorzaakt door diens ploeggenoot Sam Beukema, die een schot van richting veranderde.

Volendam mocht als excuus aanvoeren dat het momenteel ook even niet meezit in personele zin. Tegen Go Ahead ontbraken de aanwinsten Zakaria el Azzouzi en Noah Fadiga vanwege blessures. Met name rond eerstgenoemde heerst ongerustheid. De aanvaller liep deze week tijdens een training een knieblessure op. Een mri-scan moet uitsluitsel geven over de ernst van de kwetsuur.

Franco Antonucci verscheen eveneens niet aan de aftrap. De van Monaco gehuurde Belg keerde ’niet geheel fit’ terug van het duel met Jong België tegen Moldavië, waarin hij scoorde. Jonk bracht Antonucci halverwege de tweede helft in het veld en met een van zijn eerste acties bewees de middenvelder zijn klasse. Hij zette Jelle Duin voor Verhulst, maar de spits liep de bal over de achterlijn. ,,Franco heeft in ieder geval minuten gemaakt’’, wist Jonk toch nog een positieve aspect aan zijn kijk op de wedstrijd toe te voegen.

Om daar direct weer een tegenvaller op te laten volgen. Verdediger Mike Eerdhuijzen kwam in de slotfase van de eerste helft bij een kopduel in contact met het hoofd van Sam Beukema en keerde na rust niet terug. ,,Vermoedelijk een hersenschudding’’, bevestigde Jonk het vermoeden dat al onder de volgers leefde.

Go Ahead Eagles: Verhulst, Bosz (76. Eddahchouri), Veldmate, Brito, Lieftink, Navratil (67. Edqvist), Ngombo, Berden, Van der Venne (87. Lucassen), Mertens, Beukema.

FC Volendam: Bakker, Betti, Tol, Eerdhuijzen (46. Bäly) , Van de Ven, J. Vlak, Visser, G. Vlak (67. Antonucci), Doodeman, Duin, Johnson (77. Kaars).

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen