Premium

Snel intekenen op spel ’Star Run’ van volkssterrenwacht Orion uit Bovenkarspel: ’Op is op’ [video]

Snel intekenen op spel ’Star Run’ van volkssterrenwacht Orion uit Bovenkarspel: ’Op is op’ [video]
Theo Mulder met ’Star Run’. ,,Sommige vragen zijn heel makkelijk, bij andere is het gokken.’’
© Foto Holland Media Combinatie
Bovenkarspel

Aan fans heeft het door volkssterrenwacht Orion ontwikkelde spel ’Star Run’ op voorhand geen gebrek. Autoriteiten als astronaut André Kuipers en de Helderse natuurkundige Gerard ’t Hooft - Nobelprijswinnaar in 1999 - zijn enthousiast over het prototype. Eind november verschijnt het spel dan eindelijk officieel, in een oplage van honderd exemplaren.

,,Misschien dat er het honderdvijftig worden, maar we willen het wel uniek houden. Dus op is op’’, zegt Theo Mulder van Orion, die samen met andere vrijwilligers al menig uurtje in de ontwikkeling van het spel heeft zitten. Of eigenlijk zijn het twee bordspellen: ’Reis naar de Maan’ en ’Reis door de Ruimte’.

Bij beide gaat er om zo snel mogelijk het einddoel te bereiken aan de hand van respectievelijk 75 en 80 kaartjes met vragen, zowel gesteld in het Nederlands als in het Engels. ,,Sommige vragen zijn heel makkelijk, maar bij de afstand tussen Saturnus en de zon moest zelfs André Kuipers gokken’’, lacht Theo. Al naar gelang de moeilijkheidsgraad en het juiste antwoord mag de deelnemer een ’small step’ of juist een ’giant leap’ maken op het speelbord.

Snel intekenen op spel ’Star Run’ van volkssterrenwacht Orion uit Bovenkarspel: ’Op is op’ [video]
Theo Mulder met het spel ’Star Run’. ,,Sommige vragen zijn heel makkelijk, bij sommige moest zelfs André Kuipers gokken’’

De speelborden en vraagkaartjes zijn geïllustreerd door ’huistekenares’ Marian Pontier uit Enkhuizen, die ook een animatiefilmpje voor het project maakte. Ruim dertig mensen hebben inmiddels een spel besteld. ,,Minimaal tien exemplaren willen we laten sponsoren voor het project ’Sterren schitteren voor iedereen’.’’ Dit van oorsprong Belgische project biedt kwetsbare kinderen en kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs in 69 landen de kans om ook de sterrenhemel te bewonderen door het schenken van een telescoop en een educatief pakket.

Kortom, er zou wel eens een run op ’Star Run’ kunnen ontstaan. Wie verzekerd wil zijn van een exemplaar à 45 euro kan intekenen via e-mail: info@volkssterrenwacht.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen