Premium

Alkmaar wil digilozen helpen met ’maatwerk’ maar weet nog niet hoe

Alkmaar

De gemeente Alkmaar belooft dan wel hulp aan mensen die digitaal niet uit de voeten kunnen. ,,Maar hoe dan?” vragen mantelzorgers die de redactie benaderen. De gemeente blijkt daarop nog geen antwoord te hebben.

De mantelzorgers en ook andere ouderen reageren op een artikel eerder deze week over Alie (86) en Jos (93) Koolwijk uit de Nieuwpoortslaan. Zij hebben geen computer, maar worden toch door de gemeente gedwongen om digitaal hun parkeerzaken te regelen. Niet dat ze zelf nog een auto hebben, maar bezoekers mogen niet zomaar bij hen in de straat staan.

Voorheen was er een papieren bezoekerskaart voor zulke situaties. Die konden mantelzorgers, de thuiszorg, pedicure of kapper gewoon achter hun voorruit zetten. Eén keer aanvragen en klaar. Nu moet dat digitaal. De gemeente zei deze week de situatie te begrijpen, deze mensen niet te zullen laten barsten, en te zullen zorgen voor ondersteuning. Er komt ’maatwerk’ aldus woordvoersters.

Maar Tiny Glorie (73) uit de Iepenlaan, vraagt zich af hoe de gemeente dat voor elkaar krijgt. Ook bij andere mantelzorgers gingen de wenkbrauwen verbaasd omhoog. ,,De essentie gaat denk ik volledig langs deze woordvoersters heen”, zo schrijft een van de ondersteuners van Alie en Jos.

Per keer

Waar zij tegenaan lopen is dat in de digitale Alkmaarse wereld er niet eenmalig een aanvraag meer is van een bezoekerskaart. Er is zelfs geen kaart meer. Nu is er een app waarop bewoners per keer dat er bezoek komt, het kenteken van die persoon moeten aanmelden en bij vertrek weer afmelden.

Tiny Glorie: ,,Ik kan dat wel. Dat is geen probleem. Maar mijn man Louis heeft alzheimer. Hij kan niet meer met zo’n app overweg. Als ik er niet ben en er komt iemand, dan kan hij dus niet voor dat parkeren zorgen.”

Wordt aan gewerkt

De gemeente houdt vol dat het uitgangspunt ’maatwerk’ is. ,,Wij vinden dit ook heel vervelend.” Maar een oplossing is er nog niet. ,,Er wordt aan gewerkt om daar capaciteit voor vrij te spelen”, zegt een woordvoerster. Maar of dat betekent dat er team van ambtenaren wordt opgezet om langs de deuren te gaan, weet ze nog niet. ,,Er wordt over nagedacht.” De verwachting is dat daar nog weken overheen zullen gaan.

Wel wil de gemeente in het vervolg, als de dienstverlening verder gedigitaliseerd wordt, vooraf oplossingen bedenken voor de digilozen.

Gruwelijk

Fractievoorzitter Arie Epskamp van de Senioren Partij Alkmaar, reageert als door een wesp gestoken. ,,Als ze daar nu pas zo mee om willen gaan, vindt ik dat gruwelijk langzaam.”

Epskamp waarschuwde maanden geleden in de gemeenteraad al voor het overhaast invoeren van een digitaal systeem. ,,Wij hebben toen gezegd dat er ook papieren mogelijkheden moeten blijven bestaan of dat nou voor het parkeren is of een andere vergunning. ”

Overigens bestaat de papieren kaart nog wel in andere wijken van de stad. De families Koolwijk en Glorie wonen echter in het gebied waar sinds 1 oktober voor drie jaar digitaal vergunningparkeren is ingevoerd. De gemeente probeert de inwoners van het gebied daarmee te beschermen tegen een parkeerinvasie vanuit het ziekenhuis. Daar wordt de nieuwbouw voorbereid en zijn er dientengevolge parkeerplaatsen vervallen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen